От днес официално вече може да се поставя и от третата бустерна доза

Сертификатите след ваксинация ще важат по-дълго от сега. Новината съобщи за NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му съвсем скоро ще излезе общо европейско решение по казуса.

В момента сертификатът за ваксинация важи в рамките на 1 година. След промяната, която се предвижда, валидността му ще бъде удължена с още 12 месеца.

Междувременно от днес, поне на хартия, вече може да се поставя и от третата бустерна доза от ваксините срещу COVID-19. Доверието към ваксинацията у нас обаче остава ниско. А данните на здравните власти за последните 24 часа показват, че 10% от починалите с COVID пациенти в болниците са с 2 поставени дози с ваксини.

Решението за удължаване на валидността на ваксинационните сертификати е логично и вече е на финалната права, заяви държавният здравен инспектор. Все още на европейско ниво се доуточнявал срокът.

Експерт: Няма проблем при смесването на одобрени ваксини срещу COVID-19

„Най-логичното е той да бъде още 1 година. И след това, след направени още изследвания, допълнително да видим колко ще продължи този напрегнат имунитет. Така, че тези автоматични удължавания могат да продължат и за по-дълъг период, ако не се наложи допълнителна реимунизация”, заяви доц. Ангел Кунчев.

А от днес официално данните от третата бустерна доза могат да се впишат и в информационната система. Това на практика дава зелена светлина за поставянето на 3-та игла. В новооткрития днес пункт в метрото до Софийския университет обаче категорично отказваха да я поставят.

„Няма да можем да поставяме, защото трябва да имаме официална заповед от министъра за третата доза”, обясни д-р Инширах Алшарафи от 11 ДКЦ, София.

Отварят нов пункт за ваксинация в софийското метро

„От техническа гледна точка може, а дали вашият лекар ще реши да я направи, си е негово лично решение”, коментира доц. Ангел Кунчев.

И макар да не липсват желаещи за 3-та игла, броят на общо имунизираните вчера е под 2 000 души. Причината за липсата на интерес обаче не е заради компрометиране на ваксините, категорични са епидемиолозите. Според съветника на здравния министър проф. Мира Кожухарова - увеличения брой починали ваксинирани пациенти в болниците вчера се дължи единствено на изкривяване на данните.

„За периода от 1 март, до края на септември тази година, общо са починали 10173 души. От тях обаче ваксинирани са били само 78 души. Което представлява 0,77%”, обясни епидемиологът Мира Кожухарова.

По-големият въпрос, според вирусолозите, е непредвидимостта на новите мутации, като Мю варианта на коронавируса, които според нея поставят под въпрос и ефективността на ваксините.

„Към момента ние знаем, че Мю наистина притежава мутации, които могат да му помогнат да бяга от имунния ни отговор. Но ако един вариант като Мю започне да се разпространява по-успешно, това определено вече може да промени правилата на играта”, заяви проф. Радостина Александрова.

Сега у нас основно разпространен остава Делта вариантът. Изследванията показват, че наличните ваксини дават имунитет срещу него.

В момента от третата бустерна доза от ваксините срещу COVID-19 могат да се възползват всички български граждани. Здравните власти обаче ги препоръчват само на 5 рискови групи.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК