Обществото ни е зряло за промяната, заяви президентът

"Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива считам само за етапен провал. Обществото ни е зряло за промяната". Това каза президентът Румен Радев пред Учредителното събрание на Инициативния комитет, който ще издигне кандидатурата му за държавен глава.

Издигат кандидатурата на Радев и Йотова за президентските избори (ВИДЕО)

"Искам да благодаря на всички вас - общественици, творци, хора от институтите, академиите, лекари, шампиони, кметове. Изключително се радвам, че сме заедно тази вечер и ви благодаря за подкрепата, въпреки че пет години я усещам при срещите си с хората по всички кътчета на Родината", започна президентът словото си. "Признавам си енергията и зарядът при сформирането на този Инициативен комитет надхвърли далеч очакванията ми. Благодаря ви за топлите и силни думи. Приемам вашата подкрепа като оценка за свършеното до момента в първия ни мандат, като подкрепа за позициите, които заемаме и за посоката", каза още Радев.

"На фона на безпрезедентния срив на доверие в политическата система и институцията, на общата криза на законността, президентството се утвърди като стълб на стабилност и държавност. Защото и в най-тежките времена на тотална обсада, на непрекъснати атаки и манипулации, ние с г-жа Йотова не се отклонихме от мисията си да отстояваме държавността и интересите на българите, да бъдем коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма, да фокусираме общественото внимание върху недъзите на политическата система, да задаваме дневен ред, да обединяваме около значими каузи, да работим за модернизацията на България, да отстояваме българския национален интерес. Вярваме, че президентската институция символизира единството на нацията, но не като ням свидел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодателстването. Единството не е механичен сбор на грабители с грабени, на лъжци с излъгани. Единението е осъзнато обединение около демократични ценности. Около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели", каза още Румен Радев.

"Считам, че последните 5 години промениха обществената атмосфера. Антимафиотският консенсус, който се роди на площадите, премина в урните. Няма нормален човек, който да приеме произвола, корупцията и беззаконието", каза Радев. 

"Неуспехът на партиите на промяната да съставят действена демократична алтернатива считам само за етапен провал, защото обществото ни е зряло за промени. Въпрос на време е те да искристализират в законите и начина на тяхното прилагане”, каза още президентът. 

"Бяхме с вас и не ви предадохме. С обща воля ще постигнем решения", каза още Радев.

"Промените ще се случат", каза още Румен Радев. "Ще продължаваме да носим своята отговорност. В този път ще разчитаме на вас. За нас е важно, че в този турбулентен преход, ще има нужда от стабилна институция с доверие, която да остане вярна на хората. Това за нас е осъзнат дълг", каза Радев

Радев отбеляза, че с обща воля ще се постигне промяна, въпреки десетилетното срастване на една партия с държавата. Той обеща да излъчи нов тип управление, което да пресече злоупотребата с власт.

„Само така ще можем да победим бедността и да заемем достойното място в европейското семейство, което ни принадлежи“, каза президентът.

"Изборите на 14 ноември ще бъдат истинско изпитание заради свиването на двете кампании изкривяването на мажоритарния вот. Споделяме много общи каузи с партиите, които ме подкрепиха. Готов съм да работим заедно за общи цели за България", каза още Румен Радев.