Тази година лейди Даяна щеше да отпразнува 60-ия си рожден ден

Властите в Лондон почетоха покойната принцеса Даяна със специална синя паметна плоча пред жилището, което е обитавала в последните две години преди да се омъжи за британския престолонаследник принц Чарлз, предаде Асошиейтед прес. Апартаментът се намира в близост до модерния "Кингс роуд" и се смята, че оттук започва новото начало в живота на младата Даяна Спенсър.

Хари и Уилям откриха статуя на принцеса Даяна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тя се установява там, след като навършва 18 години. Даяна споделя апартамента с приятели в периода между 1979 г. и 1981 г. Принц Чарлз започва да я ухажва, докато тя обитава това жилище. На церемонията за откриването на паметната плоча присъства една от тогавашните съквартирантки на лейди Даяна - Вирджиния Кларк.

"Това бяха много щастливи дни за всички нас и апартаментът винаги беше пълен със смях," разказа тя.

Според книгата "Даяна. Нейната истинска история от първо лице" на Андрю Мортън от 1992 г. принцесата определя годините в апартамента като "най-щастливия период" от живота си.

Представиха трейлър на филм за принцеса Даяна

Принцеса Даяна, която загина в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г., е най-високопоставеният бивш член на британската кралска фамилия, пред чийто дом е поставена синя паметна плоча. Тя беше номинирана от управата на Лондон през 2019 г., след като се проведе допитване до жителите на града кои жени заслужават подобна чест. Паметната плоча е открита в годината, в която лейди Даяна щеше да отпразнува 60-ия си рожден ден.

Известната програма за сини паметни плочи в Лондон започва преди повече от 150 години. С тях се обозначава мястото в града, където изявена личност е живяла или творила. В британската столица има повече от 900 подобни паметни плочи.

През юли синовете на Даяна - Уилям и Хари, откриха нейна статуя точно на рождения й ден.  Подробности гледайте във видеото.

Източник: БТА