Според математика у нас има и висока скрита заболеваемост

"Тази седмица ще покаже как ще тръгне вълната на COVID-19. През октомври ще има вторичен пик. В близките седем дни повишението ще продължи. 10 000 случаи на ден е много малко вероятно да се случи". Това каза в "Твоят ден" математикът проф. Николай Витанов.

По думите му към случаите със симптоми, които се регистрират дневно, трябва да се добавят и 30% нерегистрирани, за да стане ясна реалната заболеваемост. 

"Тези, които се срещат с вируса всеки ден, се получават като умножите регистрираната и нерегистраната заболеваемост по 4. Излизат някъде 12-13 000", пресмята проф. Витанов.

Проф. Витанов: Получавам заплахи

Според него му по-вероятно е скокът на заболеваемостта в Габрово да се дължи на нелегални събирания. Подобен пример е Видин, който след карнавала с кебапчетата също бележи ръст.

Проф. Витанов заяви, че 25% от хората у нас твърдо не спазват мерките. И подчерта, че ваксината е единственото решение в момента.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.