Родители се притесняват, че мазилката, която пада от фасадата, застрашава живота на децата

Столично училище се руши заради спряно финансиране от общината. Спешният ремонт е започнал през 2015 г., но до ден-днешен все още не е завършен. Родители твърдят, че мазилката, която пада от фасадата, застрашава живота на децата. Покривът имал нужда от цялостен ремонт, а в салона по физкултура децата дишали мухъл.

25-о основно училище „Д-р Петър Берон” е единственото в квартал „Лагера”. Член е на Кеймбридж.

„Може да се види как от улуците тече. Покривът се руши, цялата фасада, стича се директно вода при всеки дъжд”, обяснява Иван Голев, баща на ученик.

Отпускат над 4 млн. лв. за модерни класни стаи

„Вижда се и подпокривното пространство, което изглежда зле, прозоречните первази, самата фасада”, обяснява Галина Йоцова, майка на ученици.

На места покривът на училището е вдлъбнат. Неофициално директорката споделя, че почти целият е за ремонт. Зимата имало висулки.

Физкултурният салон също бил в окаяно състояние, баскетболното игрище - обрасло с трева, а тоалетните - неизползваеми, разказват родителите.

МОН: 4 млн. лв. от хазарт отиват за физкултурни салони и спортни площадки

Ремонт все пак е бил предвиден. И то неотложен. Сключен е и договор през 2015 г., между район „Красно село” и фирма „Мегатурс” 1. Сумата по проект била малко над 3,8 милиона лева. Фирмата обаче спряла работа, след като изпълнила първия етап. Причината била липса на финансиране и „наличие на недостатъци в одобрената проектна документация и извършените строително монтажни работи”, отговарят от община „Красно село”.

„Фирмата, както дойде с многото техника и всички бяхме въодушевени, изведнъж си събра багажа и си тръгна. Разкопаха задния двор, направиха го на 5-6 нива. Той вече е опасен за децата”, обясни Любомир Богданов.

За свършената работа по първия  етап от ремонта, общината е изплатила на фирмата изпълнител около 1,6 милиона лева. След сигналите от родители, кметът Йорданка Фандъкова е възложила актуално обследване на сградата. Според получените препоръки ще бъде възложена актуална проектна документация за осигуряване на финансиране за довършване на ремонта.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.