Какви са предимствата на противогрипната ваксина?

Много неща може да предизвикат носталгия и да ни липсват с времето, но грипът и ужасните му симптоми не са в списъка. През 2020 г. той така и не достигна върховата си форма, но това далеч не бива да ни успокоява! Грип още има и тази година вероятно пак ще станем свидетели на голямата му мощ. Във време на Covid-19 е важно да не забравяме, че съществуват и други заболявания, от които трябва да се предпазим. За щастие, има сигурна защита, с която лесно може да предотвратите бъдещи усложнения и рискове.

Спокойствието е на една ваксина разстояние.

Прогнози за грипен сезон 2021 – 2022

Може да се направи опит за прогноза, за да се установи какъв ще е грипният сезон през 2021 – 2022 г. За целта се ползват данните за годишната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания и наблюденията на СЗО над изминалия сезон в Южното полукълбо. Интересно е да се знае, че грипните случаи в Австралия и Нова Зеландия са по-малко в сравнение с годините преди 2020 г., но заболеваемостта от грип и ОРЗ от началото на 2021 г. в Азиатските страни (Китай) е на нивата от 2018 и 2019 г. Данните сочат, че грипен сезон 2021-2022 в Северното полукълбо може да е по-различен и дори по-тежък от този през миналата година.

Специалисти смятат, че заради факта, че през миналата година грипен сезон практически отсъстваше, нивата на имунитет на населението са по-ниски, което може да доведе до промяна на „поведението“ на грипа. Така той може да се появи през есента, вместо зимата, или да е по-упорит и с по-тежко протичане от обикновено.

Противогрипна ваксина – предимствата

Много хора се надяват, че здравословната храна и отличната хигиена са достатъчни, за да се предотврати разболяването от грип. Това схващане е грешно и лесно може да станат жертва на вируса, който се предава лесно по въздушно-капков път.

Някои хора допускат, че ваксината срещу Covid-19 ще ги предпази и от сезонен грип. За съжаление, това също е само мит. Противогрипната ваксина е единствената ефективна защита срещу инфлуенца.

Четиривалентната противогрипна ваксина е доказано ефективна срещу грипните щамове и повлиява добре както на младите, така и на възрастните пациенти. Тя може да помогне и на хората с хронични заболявания, които са от рисковите групи. Знаем, че опасността от инсулт многократно се повишава след заразяване с инфекцията. Грипът може да задълбочи хроничните заболявания и да навреди на сърцето. С него се увеличава шансът за нужда от хоспитализация.

Противогрипната ваксина предпазва от грип, а ако все пак се заразите след нея, то болестта ще протече леко и без усложнения. Това е огромно облекчение за по-възрастните и болни хора.

Безплатни ваксини за възрастните хора

Говорейки за лицата от рисковите групи, вече споменахме, че възрастните хора са особено уязвими. Техният имунитет е отслабнал и едно евентуално боледуване от грип може да има сериозни последствия, в определени случаи дори фатални. Анализ, поръчан от Sanofi, разкри сериозното въздействие на грипа върху здравната каса у нас. Според резултатите повече от 8 400 души постъпват в болница всяка година заради пневмония, причинена от вируси, сред които и грипни. 25% от тези хора са над 65 години. Тези мъже и жени са особено уязвими и трябва да им се дадат възможности за сигурна защита.

Добра новина в тази посока е фактът, че и тази година ще има безплатни ваксини за хората над 65 г. Инициативата е във връзка с Програмата за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, която е в действие от 2019 г. Всички желаещи следва да се свържат с личния си лекар, за да получат повече информация и да изразят желание за противогрипна ваксина.

Грипът най-вероятно се завръща, но решението със сигурност ще бъде достъпно. Една противогрипна ваксина може да ни спести хиляди проблеми и тревоги. Насладете се на възможността да бъдете спокойни и здрави.