Над 60-годишните имат около 88% защита след имунизация, за тях ваксината задължително трябва да е 3 дози

"В момента заболеваемостта е 201 на 100 000 души - най-високата откакто има пандемия. Последната седмица броят изключително нарасна, но това не се показва в хоспитализацията, защото има много ваксинирани. В Германия има 2532 души на интензивно лечение. 51% от тях са на инвазвина вентилация. Малко под 10% от всички пациенти в интензивни отделения са с COVID-19". Това заяви в "Твоят ден" д-р Огнян Монев, лекар в интензивно отделение в общинска болница в Германия.

По думите му преди да има ваксина всички легла в интензивните отделения са били пълни с коронавирусни пациенти.

"10-20% от леглата не могат да бъдат заети, поради липса на персонал", обясни той.

Според него 67% от германците са ваксинирани, а това прави 55 млн. "Имаме на един милион души един ваксиниран, който стига до интензивно отделение", сподели д-р Монев.

"Ваксиналният пробив към петък е 0,2%, а самото изследване на трите най-известни ваксини показва пробив от 5%. Над 60-годишните имат около 88% защита след имунизация, за тях ваксината задължително трябва да е 3 дози", подчерта той.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.