Съществува вероятност за грешка в резултата

Наличието на антитела не е единственото условие да бъдем защитени. Това каза в ефира на "Твоят ден" имунологът от БАН доц. Петя Димитрова. По думите й антителата не гарантират невъзможност от повторна среща с вируса или разпространението му. Европейските експерти отхвърлят включването на антителата в зелените сертификати, тъй като те не са коректив за наличието на инфекция, добави още доц. Димитрова. 

"Имаме много сложна имунна система, съставена от вроден и придобит имунитет. За издаването на зелен сертификат се тестват именно късните антитела, които се проявяват 14 след инфекцията. Антигенните тестове обаче показват единствено, че организмът е подготвен за инфекцията. По- добрият вариант би бил да се изследва Т-клетъчният имунитет", обясни имунологът. 

Започва издаването на сертификати срещу антитела

Тестът не може да различи дали наличието на антитела е вследствие на поставена ваксина или среща с вируса. 

"Регистрирани са 469 вида тестове. Има вероятност тестът да даде грешен резултата, поради множеството елементи на кръвта и нейните съставки. Три са възможните хипотези за фалшиво отрицателен тест- много ранно изследване и липса на антитела, отслабен имунитет по принцип или заразяване с вариант на вируса, който все още не е включен в диагностичния тест", рязясни доц. Петя Димитрова.

Единственият сигурен начин за предпазване от вируса остава ваксинирането, категорична е тя. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.