Лекарите вадят близо 4-сантиметров тромб от артерията на пациентката

Уникална операция, проведена за пръв път в България, спаси два живота едновременно. Бързата намеса на лекарите от столичната болница „Св. Анна” спасява 34-годишна бременна жена, която получила инсулт, и нейната бъдеща дъщеря. В нощта на 10-ти ноември, съпругът на младата майка забелязва, че нещо не е наред. Докато приспива първото им дете, тя започва да показва тежки симптоми.

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ: Медици в София спасиха живота на бременна жена

“Бащата забелязва, че на неговата бременна съпруга в пети месец й увисва лицето, спира да говори, онемява изведнъж, започва да не го разбира даже и усеща слабост в дясната ръка. Едни три показателя, които ми се иска да напомня на всички, че това са първи признаци на инсулт”, обяснява доц. Росен Калпачки

Семейство веднага се отправя към болница “Света Анна”, където диагнозата става ясна - исхемичен инсулт. Лекарите незабавно подготвят бременната жена за интервенция.

“За да запазим плода, трябваше и тя да бъде облечена с оловна престилка, тъй като процедурата се извършва в среда с рентгенови лъчи. Те вредят, разбира се и за човека, и най-вече за плода. Всъщност това е особеното.” , допълва д-р Нурфет Алиоски.

Макар и интервенцията да е нещо, с което лекарите имат огромен опит, бременността на пациентката усложнява процедурата. Въпреки това, те успяват да извадят близо 4-сантиметров тромб от артерията, снабдяваща лявата половина от мозъка на жената.

“Трудно е, наистина. Адреналинът и притесненията са много. Аз останах 24 часа с тях. В деня, в който бяха в моите ръце, е наистина изключително трудно. Това са случаите, които помниш дълго, дълго време”, разказва още д-р Алиоски.

За д-р Алиоски, спасил двата живота, предстои още по-запомнящо се преживяване. Той споделя, че може да стане и кръстник на детето, поне такова е обещанието на родителите.

Доц. Калпачки подчерта, че постижението е на всички, участвали в интервенцията.

 “Това са хора от Спешно отделение, това са хора, дежурните от инсултния център, това е целият негов екип, който веднага се отзова”, допълни той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.