Тя е била приета в УМБАЛ „Св. Анна”

Уникална операция спаси 34-годишна жена, бременна в петия месец. Тя е била приета в УМБАЛ "Св. Анна", след като съпругът и забелязал, че докато приспива първото им дете, 
губи говор и получава изкривяване на лицето. Мъжът вика Бърза помощ. Само 30 минути, след като жената е приета в болницата, се събира мултидисциплинарен екип, начело с д-р Нурфет Алиоски и доц. Росен Калпачки и лекари от Родилното отделение.

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ: Лекари отстраниха 20-килограмов тумор от тялото на жена (ВИДЕО)

Ситуацията е изключително сложна заради факта, че жената е бременна. Голяма част от изследванията в такива случаи са рисковани и не се препоръчват, за да не увредят плода. Екипът установява, че жената е получила исхемичен инсулт и това налага специфично лечение чрез тромболиза и механична тромбектомия. Лекарите успяват да извадят близо 4 см тромб от артерията, снабдяваща лявата половина от мозъка на жената. Добрата новина е, че освен животът на жената, е спасено и бебето.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.