По думите й за 277 лекарства съществува вероятност от недостиг

"Вече са в България 3000 дози от лекарство с моноклонални антитела. То е за средни до тежки случаи на COVID-19. Прилага се венозно в болнични условия и пречи на вируса да се размножава. Организмът получава готови антитела. Има данни, че със 70-80% намаляват вероятността при усложнения, ако се приложат до 7-ия ден". Това заяви в студиото на "Твоят ден" председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова.

Сербезова коментира, че таблетките за лечение на COVID-19 на "Мерк" намаляват с около 50% вероятността от усложнения. То е за петдневно домашно лечение и ще бъде налично догодина.

"Има глоби до 10 000 лв. за неподадена или невярно подадена информация за наличност на лекарства. Тази информация трябва да се подава ежедневно от аптеките", поясни тя.

Тя обясни, че се анализира дали има по-малко от 65% от необходимото месечно потребление на базата на количествата за 6 месеца назад. "Системата автоматично генерира списък. За 277 лекарства съществува вероятност от недостиг", обясни Сербезова. 

По думите й причините може както са да проблеми в производството, така и износът в чужбина.

"Поради пандемията има проблем с доставките на лекарства не само за COVID-19. Трябваше да има възможност за генерично предписване или заместване на лекарства, да не се връща пациента. Както и по-рано да има забрана за износ за лекарствата, за които има недостиг", сподели тя.

Според нея при безплатните лекарства има две категории - напълно безплатни и частично заплатени.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.