От началото на годината у нас в катастрофи са загинали 447 души, 6647 са ранените

Днес е Световния ден на жертвите на пътя. 

"Войната по пътищата беше леко затихнала, когато държавата беше затворена заради пандемията от COVID-19, но сега отново жертвите нарастват. От началото на годината са загинали 447 души, 6647 са ранените, постоянен е и броя на загиналите деца, те са между 25 и 30 годишно", това каза за "Пулс" по NOVA NEWS председателя на Асоциацията на пострадалите в катастрофи Владимир Тодоров.

В студиото Георги Кафелов разказа за индцидента, в който той е бил участник на АМ "Тракия" при челен сблъсък с друг автомобил, както и за дългия път на лечение и възстановяване.

Лекуващият лекар на Георги д-р Александър Илиев, ортопед-травматолог в УМБАЛ "Св. Анна", описа подробно състоянието на пациента, когато е пристигнал веднага след катастрофата, което е било тежко с множество счупвания в различни части на тялото, както поредицата от решения и действия, които са помогнали на пострадалия днес да е жив и здрав.

Според председателя на Асоциацията на пострадали от катастрофи Владимир Тодоров у нас санкциите за нарушителите на Закона за движението по пътищата са прекалено меки и даде пример с Швейцария, където за превишена скорост се отнема автомобил, а тук на човек, който е употребил алкохол, му се отнема книжката за определено време, глобяват го 1000 лева и всичко минава. Той предложи като законодателна промяна да се предвиди конфискация на автомобил след тежки нарушения.

Вижте повече по темата във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.