Темата коментират политолозите доц. Стойчо Стойчев и Страхил Делийски

Как ще завършат политическите консултации за съставяне на правителство? В ефира на "Твоят ден" темата коментираха доц. Стойчо Стойчев и Страхил Делийски.

"Политическата система произведе много интересен тип представителство. Имаме свръхпредставителство на определен тип социално-икономически интереси (около 20% от обществото) и почти никакво представителство на огромното социоикономическо мнозинство (останалите 80%). Тази структура не е проблем да доведе до консесус на десни икономически политици", убеден е политологът.

По думите му резултатите от изборите са отразили сравнително адекватно настроенията сред българите.

Как ще продължи промяната след консултациите за съставяне на правителство

Според доц. Стойчев шансовете за съставяне на мнозинство са много високи, а партиите ще се разберат около ключови неща. "Ако се окажат верни твърденията на ГЕРБ, че кметове и общински съветници са привиквани да подписват предупредителни протоколи, това значи стрес и може да ги откаже да гласуват", коментира той. И допълни, че не се знае обаче колко ще са устойчиви споразуменията.

По мнението му навлизаме в нормализация на политическата система.

"Има два блока - ГЕРБ и антиГЕРБ, както и ДПС, като балансьор между тях. "Възраждане" е заместител на "Демократична България", смята доц. Стойчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.