Приемането на бюджета за догодина не трябва да закъснява, смята икономистът

Минималното възнаграждение у нас и пенсиите трябва да се определят на база ясни проценти и конкретни стойности. Това каза в ефира на „Социална мрежа” икономистът Румен Гълъбинов. По думите му България би трябвало да следва европейския опит в определянето на икономическите параметри.

„В повечето европейски страни минималната работна заплата е 50% от средната или около 60% от медианната. Логиката е да се следват тези проценти, а не да се предлага просто някаква сума. Допреди минималната работна заплата у нас се увеличаваше годишно с около 50 лв. Така се стигна до 650 лв. Добре би било да се вземе предвид стойността на средното възнаграждение в края на годината и така да се реши за минималната работна заплата. Сходна логика трябва да се приложи и за пенсиите. Те трябва да са съотношение от около 75 % заместващ доход от този, който сме имали преди да се пенсионираме”, обясни той.

Румен Гълъбинов коментира още, че за да се случи увеличение на доходите ни, първо е необходимо приемане на бюджета за следващата година.

„Добре би било да се използва готова чернова за бюджета за 2022 година, която да започне да се разисква и да се преработва. Не трябва да се закъснява с приемането на бюджета повече от месец или два”, категоричен е икономистът.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.