Кампанията преминава под мотото „Ако можеш остави, ако нямаш си вземи”

Кутии с логото на кампанията „Ако можеш остави, ако нямаш си вземи” вече са поставени в почти всички магазини в Хисаря. Изработени от младежи, кутиите дават възможност всеки, който желае да остави хранителни продукти и стоки от първа необходимост за нуждаещите се. Местният бизнес и общината също се включват в инициативата.

„Често дарителите искат да останат анонимни. Оставят се стоки на стойност около 3-4 лв. Предимно захар, брашно, макаронени изделия. Много хора молят и за хляб”, споделят магазинерите. 

Инициативата помага на хора като пенсионираната начална учителка Стоянка Налбантова.

„Пенсията е малка, трябва винаги да се съобразявам какво купувам”, обясни тя.

57-годишният Йоско е бездомен, който също се възползва от даренията.

„Взимам си олио, хляб, нещо за готвене. Ако е около 1 кг., може да ми стигне за доста време”, споделя той.

Инициаторите на благородната кауза в Хисаря Нели Тоскова и Ивиана Каракоманска разказват, че много хора не попадат в графата „нуждаещи се”, тъй като получават пенсия, по-висока от минималната.

„Много хора ги е срам да си вземат от дарените продукти. За щастие продавачите в хранителните магазини знаят кой има нужда от помощ и ги подканват да си вземат. След като поставихме кутиите в един магазин, останалите последваха добрия пример и пожелаха и те такива”, обясняват момичетата.

Благотворителната инициатива ще продължи и след празниците. Кутии се изработват и за околностите на Хисаря.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.