Главният прокурор ще пита КС точно какви са му правомощията

Ново искане за оставката на главния прокурор. От „Демократична България" и БСП настояха Иван Гешев да се оттегли доброволно. Самият Гешев на конференция за съдбата на спецправосъдието, не намери причина да подаде оставка и видя политически опити да се наруши върховенството на закона.

Главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка доброволно. За това настояха от „Демократична България” и от левицата - две от партиите в евентуалната бъдещата коалиция.

„Реформа на съдебната система, която да доведе до реформа на прокуратурата, която започва с промяна на нейното ръководство. И аз бих призовал г-н Гешев днес така и така е събрал хората, да си подаде оставката”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

„Ако Иван Гешев толкова иска да се занимава с политика, да си подаде оставката, да влезе в политическия процес”, каза депутатът от БСП Александър Симов.

В същото  време по инициатива на Иван Гешев, върховни магистрати обсъждаха съдбата на спецправосъдието в Бояна.

„Защо да си подам оставката? Когато прокуратурата работи в други държави се иска оставка, а в България се иска закриване на прокуратурата, води се една междуинституционална война от други институции срещу прокуратурата, която на моменти прераства, да го наречем, в лична вендета”, каза Иван Гешев.

Гешев: Изправени сме пред политически опити за пробив в законността

Критики към спецправосъдието отново отправи и правосъдният министър.

„Българската специализирана прокуратура отново не оправда своето съществуване, като показа двоен стандарт в уличените в корупция лица и подходи по противоположен начин към тях, в зависимост дали същите бяха в близки отношения с представители на властта или в конфликт с такива”, заяви правосъдният министър Иван Демерджиев.

Правосъдният министър иска дисциплинарно производство срещу Гешев

Главният прокурор призна, че има нужда от реформи в спецправосъдието, но трябвало те да се правят от експерти. И отвори нов фронт.

„Под формата на реформи и борба с престъпността и идеи за законодателни промени, фактически се появява един опит, прави се един опит за пробив в законността и правовия ред, който реално може да застраши европейските ценности и правата на човека”, заяви Иван Гешев.

Думите му не се харесаха на силовия вицепремиер, с когото би трябвало да работят в синхрон.

„Не знам какво е искал да каже сега. Карате ме да тълкувам на Иван Гешев неясните разсъждения, много често ги виждам, чувам”, каза Бойко Рашков.

За да спре спекулациите за всевластието на главния прокурор, Иван Гешев обяви, че ще попита Конституционния съд точно какви правомощия има. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.