Според местните причината за бедствието е лошата канализация

Евакуирани хора, удавени животни и наводнени къщи. Така изглеждаше Батановци в началото на годината - едно от най-засегнатите места от големите наводнения тогава. Обилните валежи през последните дни обаче отново върнаха страха и безсънието там, защото градът все още има проблем, който чака да бъде решен.  

Според местните причината за бедствието е канализацията, тъй като тръбата с отходните води на къщите на близо 200 души се излива там, където река Конска се влива в река Струма. И когато нивото на реката се повиши, тръбата се запушва. Отходните води се връщат обратно и извират от шахтите.

Днес Десислава е изкарала поредна безсънна нощ, защото след обилните дъждове, със съседи се редуват да следят нивото на реката.

„Ставам всяка нощ поне по два пъти – в 03.00 ч. и в 05.00 ч.”, разказа жената.

СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА: Паднал мост изолира хора в рудоземското село Елховец

За да не преживее кошмара от миналия януари, още в неделя Десислава евакуирала децата при майка си в друго населено място. Изнесла всички вещи от мазето и повикала съпруга си да се прибере по спешност от чужбина, където той работи.

„Монтирахме помпа в мазето, за да можем да се спасим по някакъв начин. Като тръгне реката, като започне да излиза от канализацията, абсолютно всичко се пълни във вода”, разказа Юлиан Рангелов.

От общината в Перник обясниха, че вече са задвижили две обществени поръчки. За почистване и укрепване на речното корито и за ремонт на канализацията, която да отвежда отходните води към пречиствателна станция вместо към реката. Изпълнителят ще обявят до началото на февруари. Защо едва сега обаче, не стана ясно. Междувременно жители на засегнатия квартал обмислят гражданско неподчинение, ако скоро проблема им не бъде решен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.