По-рано през деня Колев се е срещнал и с вътрешния министър Бойко Рашков

Изненадващ развой по случая с милионите от магистрала „Хемус”. Единственият обвиняем - Борислав Колев, поиска да разкаже за схемата. Поиска и лична среща с вътрешния министър. Разпитът беше проведен в Софийската градска прокуратура. Колев беше придружен от адвоката си. Там присъства и главният прокурор Иван Гешев. Според съобщение на държавното обвинение Борислав Колев е посочил конкретни имена, свързани с казуса и е поискал да не му бъде търсена наказателна отговорност.

По-рано през деня Колев се е срещнал и с вътрешния министър Бойко Рашков. 

Обвиняемият по аферата "Хемус" остава в ареста, иска среща с Рашков и Гешев

Тази сутрин Софийският апелативен съд проведе заседание, на което беше взето решение, че Колев трябва да се върне в ареста и му беше наложена най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража”. На това заседание обвиняемият не присъства. Там беше обаче брат му. Веднага след като чу решението, той излезе пред медиите и каза, че Борислав Колев иска среща с вътрешния министър и с главния прокурор.

„Брат ми разполага с информация от съществено значение. Нали не мислите, че брат ми е крайният получател на 53 милиона лева. Дайте си сметка за хората, и интересите, и влиянията, които са замесени”, заяви Иво Колев.

Рашков: Вече се срещнах с обвиняемия по аферата "Хемус" и чух имена

Няколко часа след посланието, обвиняемият се срещна с Бойко Рашков. Вътрешният министър съобщи, че е чул и имена.

„Нека оставим разследващите органи, да не изпреварваме прокуратурата и служителите от ГДБОП , които този следобед ще имат доста работа”, каза Рашков.

След това Колев се срещна и с Иван Гешев. Двамата се видяха в Софийската градска прокуратура, където обвиняемият беше докаран на разпит. На него присъства и главния прокурор, като на влизане той коментира искрите между МВР и прокуратурата, до които се стигна след ареста на Борислав Колев. Миналата седмица Иван Гешев  твърдеше, че полицията оказва натиск над колегите му. А министър Рашков - че прокуратурата саботира разследването за магистрала „Хемус”.

„Искам да припомня, че от служители на МВР беше искано да не е протестират мярката му. Ако това беше станало, нямаше да бъде задържан под стража. Ако му бяха дали да пътува, можеше и да се укрие”, заяви Гешев. „Ако лицето съдейства в момента, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата”, заяви още Гешев.

След разпита обвинител номер 1 не излезе пред медиите.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че по време на разпита му Колев е дал дълги и подробни обяснения, като е изложил своята версия. Посочил е конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление. Тези лица не са публично известни. Обвиняемият е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА