На най-големите празници у нас алкохолната напитка винаги е част от трапезата

На най-големите празници у нас виното винаги е част от трапезата. Коя обаче е емблемата на страната ни в това отношение? Преди 4 хилядолетия един сорт грозде става част от ритуалите и живота на траките. Днес той продължава да расте само по нашите ширини. Дали маврудът успява да представи България пред света? Отговорът търси Анна Ангелова в „Темата на NOVA”.

„Неслучайно хората го знаят като гъсто вино – с нож да го режеш и в торбичка да го носиш”, каза Красимира Кодукова, технолог.

Сомелиерът Емил Коралов съветва хората, които не разбират от вино, да купуват винаги стъклена бутилка. Цената трябва да е над 10 лв., за да сме сигурни, че напитката е качествена. 

Каква е тайната рецепта на виното – гледайте в събота след централната емисия новини.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.