Увеличението може да е по-голямо от очакваното

Януарският ценови шок за всички потребители на природен газ, може да е по-голям от очакваното. Внесеното заявление от "Булгаргаз" е за поскъпване до 117 лева за мегаватчас. На днешното заседание на енергийния регулатор, обаче, стана ясно, че крайната цена може и да е по-висока. Действащата цена за декември е 102 лева за мегаватчас. За сравнение, обаче, януари 2021 година с очакванията за януари 2022-ра, разликата изглежда така 26 лева и 93 стотинки за мегаватчас срещу очакването за поне 117 лева за мегаватчас. 

Окочнателната цена ще стане ясна на 1 януари. Прогнозите дори на "Булгаргаз" обаче са да бъде над предварително очаквания скок с 14%. Причината е, че от средата на месеца насам цената е скочила на всички европейски борси. Същеверемнно експерти настояват да се намери начин цената да се намали.

КЕВР обсъди увеличение в цената на природния газ

"Миналата година в най-студените месеци сметките, които сме плащали, са били между 130 и 150 лева. На днешна дата, въпреки че студът не е толкова голям, сметката ни за този месец беше 380 лева. Ако температурите спаднат под 0 и стане такъв студ, какъвто е бил миналата година, предполагам, че ще стане непосилно за плащане", коментира Елиза Айрапетян-Щаракова. 

Ако за Елиза сметка от 380 лева през ноември се е сторила вискока, тепърва я чакат фактурите за още по-скъпите  декември и януари. Заявлението на  „Бъугаргаз”  за цена от 117 лева беше внесено на 10 декември, но крайната цена, която КЕВР ще утвърди, се очаква да бъде още по-висока.

"Както цените на петрола и петролните продукти, така и цените на газа на европейските газови пазари ще бъдат по-високи. Тоест очаква се малко по-високо увеличение в сравнение с прогнозното към 10-и", обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. 

Въпреки огромния скок на цените, „Булгаргаз” обясняват, че цената за българския потребител остава  значително по-ниска от средната за Европа.

"Ще заплаща природния газ с 35-40% по-евтино в сравнение с тези, които употребяват газ на европейските газови пазари", каза още Павлов.
Независимо от това експертите настояват държавата да се намеси и при цената на природния газ, както стана с мораториума при тока, водата и парното.

"Гледаме един театър. „Булгаргаз” внасят едно заявление, Комисията за енергийно и водно регулиране няма друг механизъм, тя ги приемаИма възможност цената не само да бъде овладяна, да бъде драстично снижена.  Трябва да се работи веднага. Че пропуснахме време, пропуснахме, но управляващите трябва да вземат мерки, драстични мерки", каза още изпълнителният директор. 

На фона на очаквания нов скок „Булгаргаз” обвиниха  обвиниха Българската газова асоциация, че публично е оповестила клауза от договора за пренос на синьо гориво от Азербайджан. Причината –  страната ни  получава 350 млн. кубически метра, въпреки че в договора е предвиден  1 млрд. Оповестяването на тази информация доведе до това, че Булгаргаз са изпратили сигнал до ДАНС. И обясниха пред NOVA, че за да получаваме пълното количество, трябва да се завърши интерконвектора с гърция.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.