Предстои да бъде актуализирана заповедта за влизане в страната

Към настоящия момент не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения, с изключение на увеличаване контрола по отношение влизащите в страната граждани. Това коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на срещата на здравните власти днес. 

Расте броят на хоспитализираните с COVID-19 у нас

Взето е решение да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация, с оглед разпространението на варианта Омикрон, съобщават от Министерството на здравеопазването. Доц. Кунчев подчерта, че в зависимост от различните показатели е готов да предложи актуализация на противоепидемичните мерки. 

Предстои да бъде актуализирана заповедта за влизане в страната, като лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, следва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, а в противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.

На този фон министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова сформира пандемичен комитет в здравното ведомство, чиято задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки. Комитетът ще бъде ръководен от заместник-министър доц. Георги Йорданов. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

Нови допълнителни ограничения на национално ниво засега не се предвиждат. Но главният държавен здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев, е готов да предложи промяна в мерките, ако ситуацията с разпространението на Омикрон се влоши, заявиха от здравното министерство. Страната ни затяга контрола по границите - всички пристигащи у нас от държава в "червена зона" трябва да са с отрицателен PCR тест, направен 72 часа предварително - независимо дали имат зелен сертификат.

Акад. Петрунов: Да се въведат носене маски на открито и рестрикции за неваксинирани (ВИДЕО)

Междувременно още в първия работен ден след празниците стана ясно, че личните лекари вече усещат натиск към кабинетите. „Вече имам назначени PCR-и и имам пациенти, които се обадиха, че в лабораторията са им излезли положителни бързи тестове и желанието е да се окаже помощ, да се даде терапия, да се назначи лечение”, заяви д-р Гергана Николова.

Това, което притеснява медиците е, че петата вълна започва без още да е приключила предходната. „Не както беше лятото, да спаднем на много малко заболели - сега виждаме 2 хиляди на ден - тръгваме от висок старт”, твърди д-р Николова.

За да ограничи бързото предаване на Омикрон, столицата засилва контрола по спазването на мерките - най-вече в градския транспорт и големите търговски обекти. „Също така подготовката на общинските болници, за да можем да сме сигурни, че ще могат да се справят и с тази вълна”, посочи кметът Йорданка Фандъкова.

Омикрон в България: Клинична картина и застрашени групи (ОБЗОР)

А за да не се струпват хора пред пунктовете за имунизации, този уикенд отново ще има изнесени кабинети - в молове и метростанции. Във вторник опашките пред болниците отново бяха големи. В Пловдив също се чакаше повече от час за ваксиниране. Заради засиления интерес към имунизирането болниците организират мобилни пунктове за по-отдалечените места.

„Предполагам, че хората виждат колко заразен е новият щам, виждат колко кратък в инкубационният период и че хора, които са ваксинирани преди повече от 3 месеца могат да бъдат заразени”, заяви д-р Екатерина Петкова.

В Русе започна поставянето на педиатричната ваксина на деца от 5 до 11 години.   „Доста родители вече запитаха кога ще започне ваксинирането на децата. Родителят, разбира се, ще бъде разпитан преди това за наличие на някакви, симптоми, хронични заболявания, алергии”, твърди д-р Марияна Москова.

Децата ще се ваксинират само след предварително записване.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.