В столичния зоопарк няма да приемат елхички

След Йордановден хората започват да изхвърлят елхичките, които са красили домовете им по празниците. Важно е да отбележим, че в столичния зоопарк няма да приемат старите дръвчета, защото не е ясно дали са обработвани с химикали и лакове, които биха навредили на животните. 

По думите на Таня Асенова от Столичния инспекторат елхичките могат да бъдат посадени в почва. "Трябва температурите да са над 0 градуса, но когато искаме да засаждаме елхи с корени, е хубаво да съгласуваме с районния еколог, ако е в междублоково пространство или квартална градинка. Ако пък желаем да го посадим в парк, ни е необходимо разрешение от Дирекция "Зелена система" към СО.

Зоопаркът във Варна с кампания „Второ приложение на коледните дръвчета”

Според нея отсечените дръвчета пък могат да бъдат изхвърлени по програмата за разделно събиране на биоотпадъци, а от тях се получава компост за обогатяване на столичните паркове. "Оставят се до сивите метални контейнери, а не се хвърлят в общия поток на отпадъците", посочи тя.

Повече по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.