В съда в Харманли започна делото по случая

Почти десет години след една от най-големите трагедии в новата ни история - тази в село Бисер, в съда в Харманли най-после започна делото по случая. Припомняме, че при наводнението загинаха осем души, а десетки къщи бяха потопени под вода.

Десетилетие по-късно споровете за това кой е виновен за случилото се продължават. Язовир „Иваново”, чиято стена се скъса, и заля селото, продължава да бъде с неустановен собственик. Основното дело е срещу тогавашния областен управител на Хасково Ирена Узунова, която според прокуратурата е трябвало да вземе мерки за водоема.

6 февруари 2012 година ще остане в историята като една от най-черните дати. Тонове вода от язовир „Иваново” заливат село Бисер, след като стената на водоема се скъсва. Още същия ден институциите започнаха да си прехвърлят топката за собствеността на язовира убиец. Това продължава вече десет години. След няколко връщания, едва тази седмица делото започна по същество. Единствен обвиняем е тогавшият областен управител Ирена Узунова.

„Обвинението, което е повдигнато, е за причиняване на смърт по непредпазливост, при допускане на наводнение. Тя е имала задължения и е следвало да вземе мерки стената да бъде обезопасена и да не се стигне до този резултат”, обясни прокурорът Румяна Калеева.

„Към настоящия момент няма ясно изложена теза какво е следвало да направи областният управител, което аз не съм направила. На този язовир ясно е установена собствеността от гражданските съдилища. Община Харманли е осъдена в над десет граждански дела като собственик на язовир „Иваново”. Така че аз твърдя, че собстевността е установена и то по безспорен начин”, обясни Узунова.

Над 20 семейства така и не получиха нов дом, след като събраните от дарения пари свършиха.10 години след трагедията голяма част от потърпевшите обаче вече ги няма в Бисер. Другите вече не искат да си спомнят за 6 февруари, но признават, че дори и да има осъден, няма да им олекне.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.