Бордът ще бъде освободен с едностранен акт на Радостин Василев

Спортният министър освобождава шефовете на тотото. Това стана ясно, след среща между него и ръководството. Още преди дни Радостин Василев изрази недоволство от финансовите резултати на тотализатора в последните години.  Бордът ще бъде освободен с едностранен  акт на министъра. Той заяви, че като принципал очаква печалба и добри търговски резултати от дружеството. Но, по думите му, дружеството не се управлява добре.  По-рано в четвъртък на извънредна пресконференция, директорът на тотализатора  пък обори министъра и  изтъкна, че никога в историята си дружеството не е генерирало толкова пари към държавата, както през 2021 година.  И определи решението за освобождаването му като политическо.

На обвиненията за „тежки проблеми” в спортния тотализатор, изпълнителните директор Любомир Петров отговори с отчет. Според данните – с идването на новото ръководство през 2020та за първи път от 8 години  тотализаторът  е на чиста печалба от над  7 милиона лева.  Година по-късно нараства до 11.

Шефът на тотото: Щом редовният кабинет не ни иска, ще си тръгнем

„Аз не знам какви са тези тежки проблеми. Когато постъпихме в тотализатора  имаше в сметките 4 милиона лева , към момента в сметките на тотализатора има почти 50 млн. лева.  Никога в 65 годишната история на тотализатора не е имало толкова голям финансов ресурс и не е имало толкова голяма ликвидност”, посочи Любомир Петров – директор на БСТ.

За увеличаване на приходите, тотализаторът е ограничен и законодателно – допълни директорът. “Да, тотализаторът е монополист на лотарийните игри, ние можем по закон да разпространяваме само в нашите тото пунктове, не можем да продаваме в каса. Ако държавата има интерес ние тези параметри можем да ги увеличим няколко пъти – да вдигнем оборота и няколко пъти отчисленията и данъците. Така че да финансираме изцяло спорта”.

На поста  Любомир Петров е от март 2020г. Назначен е с конкурс. Договорът му е за 5 години. Това е втори опит да бъде сменено ръководството на спортния тотализатор. Първият бил през август, от служебния министър.”Ние обжалвахме в съда това решение, съдът спря вписването и в момента текат дела. Това, което ни помолиха този път е да не  правим жалби за спиране на вписването”, посочи Петров. И  допълни: „Това е политическо решение . След като има редовен кабинет, той не ни желае. Добре, ще си тръгнем”.

Освобождават ръководство на Българския спортен тотализатор

Няколко часа по-късно в спортното министерство - министърът потвърди. Директорът  ще бъде освободен. „Аз не съм длъжен да давам мотиви. Законът   за публичните предприятия ми дава възможност като министър прекратявам мандата предсрочно. + 2:02  смятам, аз бих могъл да поддържам по-добра комуникация с  ръководство, което първо съм назначил до провеждане на конкурс и в последствие не е политизирано”, заяви Радостин Василев, министър на спорта. 

Освободените от поста няма да няма да се обжалват решението

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.