Съвместен телевизионен проект на Новините на NOVA и Нов български университет

Начало на общия телевизионен проект на Новините на NOVA и Нов български университет – „Гласът на науката”. В поредица от интервюта журналистите на NOVA и NOVA NEWS, в разговор с преподаватели от университета, ще информират за последните научни изследвания за COVID-19 и влиянието му върху различни аспекти на живота.

Новините на NOVA и Нов български университет стартират телевизионния проект „Гласът на науката“

Първият от разговорите е на тема „Кои са храните, които помагат по време на CОVID-19“. Как с природни продукти можем да подсилим имунитета си коментира ръководителят на департамент „Природни науки“ в НБУ доц. Галина Сачанска.

„Храненето и разнообразието на храните, които ние използваме, са от ключово значение за правилното функциониране на биохимичните процеси в нашия организъм. Респективно – са от изключително значение за функционирането на имунната система. Ето защо те са разделени на няколко основни групи – полифеноли, витамини с важно значение, микроелементи, пробиотици, също така белтъци, които са с животински или растителен произход. И, разбира се, всички други съставки, които не трябва да бъдат в дефицит в нашия организъм и доставят всички необходими органични и неорганични вещества”, обясни доцентът.

Доц. Сачанска даде и конкретни примери. От групата на полифенолите, които имат противораково и изразено антиоксидантно действие, това са антоцианините - те се съдържат във високи количества в лилавите плодове и зеленчуци. Такива са горската боровинка - с висока концентрация, както и дренките.

„Разнообразието на полифенолите е огромно. Те наброяват около 9 000 различни молекули. В много висока концентрация се съдържат и в маслините”, каза още доцентът. И допълни, че може да похапваме още боровинки и червено цвекло. Червеното цвекло може да се комбинира в салата с орехи и зехтин, тъй като зехтинът е богат на полифеноли.

В храненето си доц. Сачанска обясни, че не трябва да пропускаме микроелементите. „Напоследък се говори, че трябва да се приема магнезий и цинк”, допълни тя.

Диетите при COVID-19

„Рестриктивните диети категорично са вредни. Ако отворите някое списание или сайт, вътре е пълно с най-различни разнообразни диети, които ви задължават да се откажете от месото, да останете само на салати или да изключите хляба”, коментира ръководителят на департамент „Природни науки“ в НБУ.

Доц. Сачанска предупреди, че изключването на хляба може да бъде пагубно, защото особено пълнозърнестият, е много богат на важни в борбата на имунната система с коронавируса витамини. „Например – витамин Е, който играе ролята на антиоксидант, витамин А и витамин D”, допълни тя.

Чесънът и лукът в борбата с вирусите

„Има доза истина, че с тях се борим с вирусите. Те са неизменна част от диетата още от хилядолетия насам”, обясни тя. Доц. Сачанска даде и практически съвети как правилно да съхраняваме чесъна и лука. Те не бива да се прибират в хладилник, защото е доказано, че антибактериалните и антивирусните компоненти в тях се синтезират само на стайна температура.

Джинджифилът и COVID-19

„Той е известен като едно от най-мощните антибактериалните растения, които се използват в азиатската кухня. Навлизането на индийските подправки в България е много полезно, защото почти всички от тях имат антибактериално действие”, посочи доц. Сачанска.

Лютите чушки, например, са силно застъпени в индийската кухня, защото температурите в страната са много високи и бързо се развиват бактериалните заболявания.

„Именно лютото е с антибактериално действие. Малко хора знаят, че в червената чушка, особено в лютите малки чушки, се съдържа много голямо количество витамин C. Ако няма дразнене в стомаха, може спокойно дневно да изяждате няколко люти чушки, съчетани вечерно време с чесън или лук. Това дава много добра защита”, обясни ръководителят на департамент „Природни науки“ в НБУ.

С какво да се храним, докато сме с COVID-19

„При всяко едно заболяване трябва да има силна храна, но да не се злоупотребява. Задължително трябва да има местна храна и да няма режими. Да има достатъчно сън, разбира се, стоене на слънце и поемане на кислород – той е много важен”, уточни специалистът.

Безопасността на ваксините срещу коронавируса

„Няма място за притеснение. Аз и моето семейство сме ваксинирани. Моята дъщеря, преди да се ваксинира, се зарази с COVID-19 и го прекара доста тежко. Сега обаче е ваксинирана с две дози. Нямаме никакви притеснения и водим пълноценен начин на живот. Моето категорично мнение е, че онези наши сънародници, които се колебаят - нямат основание. По-скоро рискуват живота си. Нашият живот се дължи именно на прилагането на серия от ваксини – може би десет, в периода след раждането”, заяви доц. Сачанска. 

Зрителите могат да задават своите въпроси в платформата sli.do, достъпна от телефон, таблет или компютър. След влизане в нея, трябва да изпишат #nauka и да попитат за всичко, което ги вълнува.

Още за здравето ни по време на COVID-19 гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.