"Да има ориентация на мерките спрямо интензивните легла е рационално", смята анестезиологът

"Трябва да има отговорност за тези лекари, които разпространяват невярна информация. Това да се налага от съсловната организация БЛС. Самите български лекари да направят морален анализ на случващото се", каза в "Твоят ден" анестезиологът д-р Иван Колчаков, член на ръководството на УМБАЛ "Софиямед".

Лекарят не счита за свои колеги тези, които отричат данните за COVID  и заемат антиваксърски позиции.

"Тези, които не се занимават с интензивно лечение, не са компетентни да се изказват и да взимат антиваксърски позиции. Аморално е да има такива позиции", категоричен е д-р Колчаков.

Той подчерта, че най-високата смъртност в ЕС е в България и Румъния.

"Въпросът е кой носи отговорността за тази смъртност. Това в значителна степен са лекари, които не разбират и говорят против ваксините", убеден е той.

"Голямото, силното оръжие срещу пандемията е ваксинацията", заяви д-р Колчаков.

Също така той препоръча и на политиците да не товорят по теми, които не са в тяхното поле на познание. 

За Омикрон медикът каза, че наистина е добра новина, че по-леко преминава и смъртността е ниска, но лошата за нас е, че добрите плодове ги берат нациите, които са с високо ниво на ваксинация. При тези, при които голямата част от хората не са ваксинирани, се получава голямо натоварване на системата

Той информира, че неговата болница в момента има 70 легла и 10 от тях са за интензивно болни. Но тези легла трябва да се обслужват от висококвалифицирани специалисти, които в България не са много.

"Да има ориентация на мерките спрямо интензивните легла е рационално", смята д-р Колчаков.

Според него през тази година трябва да преминем от пандемия към епидемия, а до средата на февруари ще се пречупи кривата със заразяване с Омикрон.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.