Древното изобретение се превръща в мания за планинарите

За любителите на зимните емоции  слънчевият ден в Родопите не е за изпускане. Като погледне човек от върха на кулата “Снежанка”, вижда хилядите скиори, които хвърчат по пистите. В този оживен мравуняк обаче, има още толкова ентусиасти, които пъплят из горите наоколо.

Снегът в някои части на Пампорово е над метър. Затова по-предвидливите ползват снегоходки. Изобретение от дълбока древност, доказало ефективността си в дълбокия сняг, където и най-добрите планински обувки затъват. 

Инструкторът по зимни спортове Костадинка Хаджихристева-Кика обяснява: “Едно време това е бил първия начин за придвижване - преди ските и снооубоорда. Използвали са снегоходките за преминаване в дълбокия сняг, тъй като не е имало начин за утъпкване на снега.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до прочутите Бели скали край Лютиброд

Вървим от ски център “Студенец” към местността “Язовира”, един от популярните маршрути за разходка в Пампорово. В прегръдките на Родопите водоемът е замръзнал, а пухкавият сняг е нарисувал поредната си райска картина. Кика и Ангел са ски инструктори, които обикновено летят по пистите. И двамата обаче са влюбени в това място и не пропускат да се потопят в тишината и спокойствието на планинския оазис. Кика споделя: “Незабравимо преживяване. Искаме малко да отпуснем душата. Спокойствието е най-голямото очарование на този маршрут!”

Колегата й Ангел Михайлов допълва: “Това са истинските неща за мен - планината, морето, природата. Зимните спортове, въобще всяко физическо натоварване е терапия.”

За неподготвения турист обаче, приятната терапия бързо може да се превърне в изпитание на ръба на оцеляването. Под снега понякога дебне опасен лед или остри скали. Времето в планината се мени бързо. Падат непрогледни мъгли. А ниските температури могат да причинят измръзване. При непознат терен, колко и лесен да изглежда един преход, препоръчително е да се прави с водач или инструктор.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира "Българският Стоунхендж"

“Винаги препоръчваме, когато човек се озове на ново място, да потърси помощ. Специалист, който да му покаже маршрута, да му покаже къде да внимава, къде може да се отпусне…” - съветват инструкторите от Restart Zona 82.

Обиколката на язовира е само един от многото зимни маршрути около Пампорово. Оттук тръгват живописни пътеки към връх Соколица, към популярните Орфееви скали, към връх Перелик и към град Смолян. Зимният преходъ в планината обаче изисква проучване, подготовка и внимание. Липсата дори на един от тези елементи е рецепта за неприятности.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.