Ситуацията в болниците в страната се е стабилизирала

От понеделник 31 януари, Австрия отменя локдауна за неваксинираните срещу COVID. Остават в сила правилата, че в търговската мрежа и в заведенията за хранене достъп имат единствено ваксинираните и преболедувалите, които са с валиден зелен сертификат.

Въпреки значителния брой на новите случаи, дания премахва от 1 февруари всички действащи ограничения заради COVID-19. Правителството смята ваксинационното покритие за достатъчно и затова COVID-19 вече не се определя като обществена заплаха.

Нощните клубове могат да отворят отново, а ресторантите ще сервират алкохол след 22 часа. Клиентите няма да представят сертификати при влизане.

ЛОКДАУН ЗА НЕВАКСИНИРАНИ В АВСТРИЯ: Сериозни глоби грозят нарушителите

Решението е взето след като е станало ясно, че ситуацията в болниците се е стабилизирала и най-вече в отделенията за интензивна терапия.

„Локдаунът за неваксинирани приключва от понеделник“, каза канцлерът преди заседанието на кабинета.

Австрия въвежда задължителна ваксинация срещу COVID-19

В същото време изискването за ваксинация или преболедуване са запазва за посещение на обществени места – ресторанти, магазини, концерти, изложби и др. Също така е задължително да се носи маска от типа FFP2.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.