Единственото изключение за момента остава област Кърджали

Тази сряда поставихме COVID рекорд. За първи път от началото на пандемията страната ни регистрира 12 399 нови случая за едно денонощие. Направените тестове са близо 44 000, което означава, че процентът на положителните проби е изключително висок - 28.2 на сто - почти всеки трети тест.

Последният път с COVID рекорд за заразени беше миналата сряда, когато достигнахме 11 181 регистрирани случая. На този фон почти цяла България вече е в тъмночервената зона.

От днес Търговище и Разград също преминаха прага от над 500 заразени на 100 000 и така на картата на България остана само една област в червено - Кърджали. Средната заболеваемост в страната също се покачва всеки ден и вече е 1 582 заразени на 100 000.

НОВ РЕКОРД: Над 12 хиляди новозаразени с COVID-19 у нас

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че вече повече от половината секвенирани проби са с новия вариант Омикрон. За да ограничат разпространението му редица области ежедневно налагат нови мерки. От днес в полунощ в София влиза в сила заповедта за заведенията - те трябва да работят с половин капацитет и с вечерен час от 22 часа. Появи се обаче казус - откога ще бъдат глобявани нарушителите - дали още от полунощ, или  от утре, след 22 часа.

Всички ученици от 5 до 11 клас в София област минават на онлайн обучение, реши кризисният щаб. Това обаче засега не се налага и за децата от София-град, които ще продължат да са на ротация. Внимателно се следи и ситуацията в детските градини.

„Там, където има заболял персонал, неминуемо те трябва да спрат да работят”, обясни областният управител на София Иван Кючуков.  

Адвокат: Не зеленият сертификат, а липсата на достъп до ваксини би било дискриминация

По данни на Столичната община засега броят на карантинирания персонал и деца е около 5%.„Детска градина в Горна Баня, която ни уведоми, че има много болен персонал и сме изпратили запитване към РЗИ дали отговаря на условията за затваряне”, посочи Мария Минчева от Дирекция „Образование” в Столичната община.

В случай, че детска градина затвори временно, децата няма да бъдат пренасочвани в друга, а остават вкъщи. „Защото не бива в условия на COVID да бъдат смесвани деца от различни детски градини”, уточни Минчева.

Днес от полунощ в столицата влиза в сила заповедта за ограничен наполовина капацитет на заведенията и вечерен час до 22 ч. „Тази нощ в 00 ч. трябва да бъдат затворени абсолютно всички заведения”, коментира Кючуков.

Според юристи обаче не всички заведения ще могат да бъдат санкционирани, ако работят след полунощ.

„Тези заведения, чието работно време започва преди 00:00 часа на 27-и, няма да бъдат нарушители. Тези заведения, чието работно време започва в 00:01 ч. на 27-и, няма да могат да отворят. Тогава вече ще бъде влязла в сила заповедта на СРЗИ”, обясни адвокатът Силвия Петкова.

Богдан Кирилов: През май ще има адаптирана ваксина срещу COVID

В област Стара Загора, която също е в червения трети етап, ограниченията за заведенията са в сила от вчера. Ресторантьори казват, че ще бойкотират мерките, но за момента не им се налага.

„Заведенията са на под 50% празни и без тази забрана. Второ - след 7-8 ч. трудно има клиенти”, каза собственикът на заведение Петър Стоянов.

Заради въведените рестрикции за заведенията от петък Бургас остава без нощна линия на градския транспорт.

„Има изключително малко пътници, до 20 човека на вечер. Сега, след като се усложни обстановката - намаляха до минимум и сме принудени временно да я спрем”, уточни директорът на „Бургасбус” инж. Петко Драгнев.

В друг регион в червено на картата - Западният, не всички области мислят за затягане на мерките. Пример е Враца.

„При нас обстановката не е толкова напрегната. Засега сме с най-ниска заболеваемост в региона. Учениците ще изкарат срока присъствено”, посочи директорът на РЗИ-Враца д-р Орлин Димитров.

Натиск няма и към болниците в областта - леглата за пациенти с коронавирус са заети само наполовина

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.