Доброволците трябва да са здрави и на възраст между 18 г. и 30 г.

Оксфордският университет набира доброволци, които умишлено да се изложат на новия коронавирус в името на науката, пише БГНЕС, позовавайки се на Ройтерс.

Британски учени провеждат първия в света подобен медицински опит с COVID-19, за който са получили изрично разрешение. Те се надяват резултатите от него да помогнат за разработването на по-добри и ефикасни ваксини.

Швеция удължава COVID мерките

Проектът започна през април м.г. В момента все още се провежда първата му фаза, чиято цел е да се установи колко време е необходимо на вируса, за да предизвика инфекция. Във втория етап пък трябва да се определи имунният отговор, необходим за да го отблъсне, се казва в съобщение, разпространено от Оксфордския университет.

Учените са близо до откриването на най-слабата възможна вирусна инфекция, при която около половината от изложените на нея хора боледуват безсимтомно или леко.

След това специалистите планират да изложат доброволци - всички трябва или да се преболедували преди това, или да са ваксинирани, до това количество от вируса от оригиналния вариант, за да определят нивото на антитела или имунните Т-клетки, необходими за предотвратяване на инфекция.

„Гласът на науката“: Изгубени в статистиката на COVID-19

"Това е имунният отговор, който ни трябва, за да можем да го предизвикаме с нова ваксина", обяснява Хелън Макшейн, професор в Оксфордския университет и водещ учен на изследването.

Резултатите ще помогнат за създаването на бъдеща ваксина много по-бързо и по-ефективно, се казва в разпространеното съобщение.

От десетилетия изследователи разработват нови лечения срещу инфекциозни болести, проследявайки реакциите на доброволци. За първи път обаче се прави подобно проучване с COVID-19.

Кристалина Георгиева: Световната икономика се забави заради Омикрон, САЩ и Китай

Недостатък е рискът от разболяване на участниците, заразили се с инфекцията, но университетът прилага предпазни мерки. Доброволците трябва да са здрави и на възраст между 18 г. и 30 г. Те ще бъдат поставени под карантина за поне 17 дни, а всеки, който прояви симптоми, ще бъде подложен на терапия с лекарство с моноклонални антитела на компанията "Редженерон".

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.