За София-град тя надхвърли 2500 на 100 000 души население

Нови мерки са в сила от днес на територията на София. Въвежда се вечерен час за заведенията, игралните зали и дискотеките. Затягат мерките и в София-област, където от днес учениците от горните класове минават на онлайн обучение.

С изключение на Кърджали, всички останали области и днес са в тъмночервено на картата. Средната заболеваемост за страната се покачи спрямо вчера и вече е над 1 643 на 100 000, като за София-град надхвърли– 2 500 на 100 000 души население. Затова от днес се въвеждат новите ограничения. И по-конкретно - от развлекателния бизнес ще имат право да работят до 22 часа. Капацитетът се ограничава до 50%. Браншът обаче обяви бойкот на мерките. Нови ограничения от днес въвеждат и в София-област, където горните класове минават на онлайн обучение.

Близо 10 000 са новите случаи на COVID-19

Наполовина стриктни - без маска, но със сертификат в ръка, десетки желаещи да влязат на парти, изчакаха реда си редом до проверяващите от Столичното РЗИ.  Оказва се, че на опашката страх от пандемията няма.

От бранша в столицата са категорични - довечера няма да затворят, а ако се наложи, ще платят глобите. „Рестрикциите, които са наложени на нашия бранш, са достатъчни. При 100% ваксиниран персонал няма никаква логика да затваряме ваксинираните хора вкъщи, за сметка на неваксинираните. Ще спазим работата със зелен сертификат и това ще е всичко”, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията. 

Проверяващите признаха, че почти винаги се натъкват на нарушения. Снощната акция завърши с 22 проверени обекта и 3 акта за неспазване на мерките. „Като нарушения - вътре бяха констатирани служители без правилно поставени маски”, обясни инспектор.

Проверките продължават и тази вечер. Междувременно, нови мерки въвеждат и в София-област, където от днес всички ученици от 5-и до 11-и клас минават на онлайн обучение. Заведенията в областта ще получат отсрочка за вечерния час на заведенията – до 31-ви януари.

НОВИТЕ МЕРКИ В СОФИЯ: Спазват ли заведенията ограниченията

На този фон лечебните заведения са изправени пред нов проблем - високите сметки за ток. В кърджалийската болница признаха – съвсем скоро ще се наложи да избират между ток и лекарства.

„Разчитаме, че проблемът ще бъде взет под внимание от компетентните органи, ще има още компенсации и няма да се наложи да правим труден избор между сметките и лекарства”, каза управителят на МБАЛ „Атанас Дафовски” - Кърджали проф. Тодор Черкезов.

От местната болница показаха и сметката – от 50 000 лева миналия месец, до 110 000 лв., през този. Затова настояват за по-големи компенсации от държавата.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.