Екип на NOVA отиде на проверка със здравните власти и органите на реда

Нови мерки са в сила от днес за територията на София. От полунощ е въведен вечерен час за заведенията, игралните зали и дискотеките. Капацитетът им се ограничава до 50%, а влизането е само със зелен сертификат.

Екип на NOVA отиде на проверка със здравните власти и органите на реда, която започна още в полунощ. Първата спирка беше „Студентски град”, където купонът е винаги в вихъра си.

Нови ограничителни мерки са в сила в София

Глоби за неспазване на ограниченията обаче нямаше как да бъдат налагани. „Мярката влиза в сила от 22:00 часа на 27 януари”, обясни Людмил Чонов от СРЗИ.

Контролът беше само за това спазват ли се противоепидемичните мерки -  наличие на зелен сертификат и носене на предпазни маски от персонала. Екип на NOVA не беше допуснат до проверката, но нарушения бяха установени още в първата дискотека, в която инспекторите влязоха.

„Бяха констатирани служители без правилно поставени маски и хора, които пушеха вътре", обясниха от СРЗИ. Глобите ще са от 300 до 1000 за физическо лице и от 500 до 2000 за юридическо лице.

Близо 10 000 са новите случаи на COVID-19

За да имат сертификат преди да влязат в дискотеките, десетки се наредиха и пред пункта за тестване.

От бранша обявиха бойкот на новите мерки, което означава, че се очаква заведенията да работят и след 22:00 часа тази вечер, въпреки заповедта.

„Ние считаме, че рестрикциите, които ни се налагат, са достатъчни и при 100% ваксиниран персонал няма никаква логика да затваряме ваксинираните хора вкъщи, за сметка на неваксинаните. Ще спазваме зеления сертификат и това е всичко”, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

Посетителите няма да подлежат на глоба за нарушаване на вечерния час. Те могат да бъдат глобени, само ако са без сертификат.

Проверките за това спазват ли се ограниченията ще продължат, категорични са от Столичната регионална здравна инспекция.

 

 

Репортер: Димчо Йорданов

Още гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.