Държавата вече беше осъдена веднъж

Огромна санкция заплашва България, тъй като се очаква решението на съда в Люксембург за чистота на въздуха. Държавата вече беше осъдена веднъж за 10 милиона лева, обяви вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов.

Сандов обсъди замърсяването на въздуха над Русе с румънския си колега

София и Пловдив са градовете, чийто въздух е най-мръсен. Въпреки първата санкция, пет години по-късно, нещата не са се променили и се очаква страната ни отново да бъде осъдена и да търпи финансови санкции. Екоминистърът призова кметовете да вземат мерки. Една от тях е замяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични технологии.

„Ще трябва да плащаме, освен със здравето си, и с джобовете си - чрез държавния бюджет. Минималната санкция за нарушаването на тези норми от решението през 2017 г. до следващото решение е около 10 милиона лева. Амбицията ми е да не допускаме да плащаме повече от една година допълнително”, коментира Сандов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.