Тази кореспонденция идва в навечерието на телефонен разговор между Блинкен и Лавров

Съединените щати получиха нов писмен отговор от Русия на своето писмо от миналата седмица относно кризата с Украйна, която заплашва да предизвика нов конфликт в Европа, съобщи АФП.

„Можем да потвърдим, че сме получили писмен отговор от Русия“, каза говорител на американската дипломация, без да уточни съдържанието.

Великобритания, Полша и Украйна подготвят нов тристранен пакт в сферата на сигурността

„Вярваме, че да водим публични преговори не би било уместно, затова ще оставим Русия да реши дали да коментира. Оставаме отворени към диалог, в който да обсъдим разрешаването на тези въпроси и ще продължим да се консултираме с нашите партньори, включително и с Украйна“, добави той. 

Тази кореспонденция идва в навечерието на телефонен разговор между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския му колега Сергей Лавров, който трябва да се проведе във вторник. 

Миналата седмица Съединените щати изпратиха писмо до Русия в отговор на предложенията за договор, дошли в средата на декември от Москва, за да представят своите изисквания по сигурността.

Западните страни обвиняват руснаците, че са струпали повече от 100 000 войници на украинската граница за евентуална инвазия.

Държави от ЕС предлагат да се ограничи достъпа на Русия до средства от МВФ

Кремъл уверява, че не възнамерява да напада, но призовава за официални "гаранции за сигурност", и най-вече правната гаранция, че Украйна никога няма да влезе в НАТО, и връщането към военните контингенти на НАТО от 1997 г.

Съединените щати и НАТО отхвърлиха тези ключови искания в писма миналата сряда, но Вашингтон остави отворена вратата за преговори по други теми, като разполагането на ракети или взаимни ограничения на военните учения.

Антъни Блинкен и Сергей Лавров трябва да обсъдят това във вторник.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.