Тя заяви, че чака становището на КПКОНПИ, която проверява главния прокурор Иван Гешев

Антикорупционната комисия е неефективна в този си вид. Това е мнението на правосъдния министър Надежда Йорданова. Тя заяви още, че е в очакване, какво ще е становището на КПКОНПИ, която проверява главния прокурор Иван Гешев.

„Що се отнася до отнемане на незаконно придобито имущество, данните сочат, че се уважават 62% от предявените искове. Част от тях се предявяват частично, другите се отхвърлят”, каза Йорданова.

Тя отказа да разкрие естеството на сигналите срещу обвинител „номер 1“, които са постъпили при нея, но е в очакване, какво ще разкрие Антикорупционната комисия. Правосъдният министър заяви, че ще изчака и решението на Конституционния съд на 8 февруари преди да обяви следващия си ход. Висшите магистрати трябва да се произнесат дали министърът на правосъдието има право да иска предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор.

Правосъдният министър отговори и на Асоциацията на прокурорите, които в писмо поискаха да се включат в обсъждането на съдебната реформа. Приоритет трябвало да бъде обсъждането на неприкосновеността на главния прокурор. Надежда Йорданова изрази притеснението си от бавния ход на делото за фалита на КТБ.

„Аз съм изключително притеснена от неговото развитие. То беше използвано по един удачен начин за изпирането на Пеевски”, каза тя.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.