Това заяви епидемиологът в студиото на „Събуди се”

Към момента изглежда, че пикът на петата вълна е преминал. Наблюдава се спад в процента на положителните проби и на заразените. Това заяви в студиото на „Събуди се” епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„Мисля, че обстановката се успокои. По отношение на тази вълна - тя изглежда много добре. От миналата неделя процентът на положителните изследвания започна да спада и малко след това и на хората, които са с положителен тест. Към момента можем да бъдем доволни, че заразените хора започват да намаляват”, уточни тя.

Над 4 700 са новите случаи на COVID-19 у нас

Проф. Кожухарова обаче предупреди, че проблемите продължават. „След повишаване на заболеваемостта се повишава броят на болните хора, които имат нужда от лечение. Сега е моментът да се съсредоточим в заетостта на интензивните легла”, смята епидемиологът.

Според нея не може да се говори за натовареност на интензивните легла и заетостта остава константна, но с леки вариация. „Показват една изключително голяма стабилност. Почти стационарно ниво, което не е достигнало 600 общо за страната. Тоест, за натоварване не може да се говори по никакъв начин. Има проблеми в отделни области”, обясни експертът.

Проф. Кожухарова е на мнение, че няма да се стигне до момент,  в който ще трябва да се използва капацитетът от 10 000 легла. „Вече започва спадът на заболеваемостта и към момента има доста леко увеличаване на сериозно болните. Допускам, че през следващата седмица ще се увеличат болните, защото това е задължително след всяка вълна. Няма обаче да достигнат нивата от предходните. Действително фактите показват, че това заболяване протича по-леко. Но не се изключват тежки и смъртни случаи”, разясни тя.

 

 

Епидемиологът е на мнение, че въпросът около отпадането на зелените сертификати се политизира твърде много. Затова и смята, че ще се вземе политическо решение за съдбата на здравния документ.

„Има епидемиологична ефективност от прилагането на такава мярка. След въвеждането ѝ за повече места - това беше моментът, в който ваксинационният обхват нарасна категорично. Сертификатът ни даде възможност да не се затваряме и мисля, че той ни помогна до момента”, допълни тя.

Проф. Кожухарова прогнозира едно спокойно лято по отношение на COVID-19. „Идва пролет, идва лято. Досега, макар и не категорично - този вирус показа, че има някаква сезонност в разпространението му. Прогнозата за лятото е добра - категорично”, смята епидемиологът. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.