Как коментират идеята последните живи модели на Димитров

Проектът „Другите българки” предизвика огромен скандал с появата си. Той представлява възстановки на картини на Владимир Димитров - Майстора, но моделите са транссексуални. Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура”.

Идеята коментираха последните останали живи модели на Майстора.  „Това е абсурд и е недопустимо. Това е кощунство спрямо паметта на Майстора. Обезателно трябва да се преустанови”, каза Павел Димитров.

Експертна комисия от Национален фонд „Култура” подкрепя проекта с 10 хиляди лева. В мотивите си до NOVA те посочват, че изложбата цели да даде видимост на общността. А показването на позитивните примери, ще стимулира и други хора да последват своите права. Културното министерство финансира общо 83 проекта на стойност над 1 милион и 147 хиляди лева. 

„Хората, съпреживявайки лично един проблем - не само в областта на трансполовата общност, те се ангажират. Така се случи и с мен. Аз бях докоснат по лична причина и когато започнах да работя по този проект осъзнах, че той е първи и никой не обръща внимание на трансполовата общност, разбрах, че ще има по-голямо значение от едно мое лично усещане за нещата”, обясни авторът на изложбата Михаил Вучков.

Участник в проекта е транссексуалният модел Лайла Аградо. „Реших, че това е една кауза, която трябва да подкрепя. Нито една известна транс личност не излезе с името си и със статута си да заяви пред публика - да аз съм транс жена или транс мъж.  Аз знам коя съм, за какво се боря, къде живея и каква е реалността”, каза тя.

Вучков даде разяснение дали това е търсена провокация с картини на Майстора. „Със сигурност целта на изложбата не е да изстрелям името си като автор и да получа негативи и заплахи. Защо е този паралел - за мен беше ясно, че само, като кажа Майстора и трансполовата общност - това ще предизвика конфликт. Само хората, съпреживявайки лично един проблем… когато са преки свидетели на нещо, се ангажират, в противен случай няма как да ги докосне. Искам да направя абсолютно ясна заявка, че между транс жена и жена, няма абсолютно никаква разлика”, уточни Вучков.  

Представянето на изложбата ще се състои в Деня на жената -  8-и март. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.