Осем специализирани операции са провели от СДВР през 2021 г.

През последните месеци властите отчита бум на сигналите за просещи деца, като те са над 50. Още от ранна детска възраст подрастващите започват да изкарват пари, за да хранят родителите си и не само. Могат да бъдат видени по светофари, спирки, подлези. През изминалата година са подадени 51 сигнала за просещи непълнолетни като 30 от тях са за столицата. Проверка на NOVA обаче показа, че просещите деца са драстично намалели по обичайните им места.

„Може да се каже, че ги няма в центъра на София, тъй като миналата година от септември до декември проведохме осем  специализирани операции, като един път само намерихме деца, които продават цветя ”, обясни ст. Инспектор Ваня Цонкова, началник група „Детска престъпност” в СДВР.

За 2021 СДВР е установило 12 непълнолетни и малолетни просещи деца, от началото на годината те са седем.

В ефира на „Събуди се” криминалният психолог Росен Йорданов коментира, че заради пандемията голяма част от просещите в западна Европа са решили да останат в България.

„Това е рентабилно препитание, за съжаление не малка част от маргинализираните хора с определени социални навици, изключващи полагането на труд, намират този лесен начин за изкарване на пари. Проблемът не е лесен за решаване от институциите, тъй като това е начин на живо”, обясни Йорданов.

 

 

Повече вижте във видеата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.