Провокатори пристигнаха в Луганска област още миналата седмица, заяви Соня Мартинюк

Нарастване на напрежението и очаквани провокации. Така вижда ситуацията в Украйна в момента българката Соня Мартинюк, която е омъжена за украинец и живее в Киев.

След като в четвъртък в Донецк беше обстрелвана детска градина, Соня Мартинюк обясни, че от сутринта се е чакало нещо да се случи.

„Вчера още сутринта се готвеше провокация от страна на терористичните групировки в Източна Украйна. От сутринта по телевизиите показваха колони с военни в някаква горичка. А терористичните групировки казваха, че украинците се готвят за настъпление”, обясни Соня Мартинюк.

Бунтовници в Донецк обстрелваха детска градина (ВИДЕО)

Тя припомни, че през 2015 г. украинският парламент определи ДНР и ЛНР за терористични групировки.

„Мисля, че в цял свят трябва да се определят като такива. Има вече доказателства за това. Това не е единичен изстрел по детската градина. Има кратери в това селище и посоката как са падали снарядите сочи към това, че се е стреляло от окупираните територии. Няма нападки, вече има доказателства”, заяви Мартинюк.

По думите й от седмица се очакват провокации в Луганска област. „Бяха пристигнали руски пропагандисти, които пристигат, когато се готвят някакви провокации. От няколко дни се говори какви ще са тези провокации – химична атака, от доста време се говори за намиране на масови гробища, един вид, че украинците провеждат геноцид”, обясни още тя.

Вчера е имало и снаряд, който се е взривил на територията на лицей.

„Вчера всички военни експерти, журналисти, посочиха, че от 2017 г. не е имало такива интензивни обстрели. Правят се паралели с нападението срещу Грузия. Там около 1 седмица преди нападението руските войски са казвали, че започват изтегляне. Нападението срещу Грузия беше представено като етническа чистка”, каза Мартинюк.   

Има известно нарастване на напрежението, потвърди тя. „Вчера киевската администрация обяви, че всеки ще получи брошура със съвети как да действа в различни ситуации”, каза Соня Мартинюк.

Повече гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.