Артилерийски обстрел е имало и край летището

Артилерийски обстрел близо до летището в Донецк и в село, в провинция Донецк. Подкрепяните от Русия бунтовници и украинските сили взаимно се обвиниха за стрелбата, мишена на която е станала и детска градина, за щастие без жертви.

„Загрижени сме, че Русия се опитва да инсценира претекст за въоръжена атака срещу Украйна, все още няма яснота, никаква сигурност относно руските намерения”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел "категорично осъди обстрела на детската градина в Станица Луганска" на контролираната от Киев територия. Борел също така похвали Украйна "за сдържаността й", съобщава БГНЕС.

"ЕС категорично осъжда съобщенията за артилерийски обстрел на детска градина в Станица Луганска. Подобен безразборен обстрел на гражданска инфраструктура е напълно неприемлив и представлява явно нарушение на споразуменията от Минск", заяви Борел.

"ЕС призовава за незабавно прекратяване на ескалацията на насилието и приветства Украйна за последователната й сдържаност", се казва в изявление на Борел. В документа се подчертава, че Европейският съюз е "напълно единен в непоколебимата си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници", и призова за пълен достъп на наблюдателите на ОССЕ до зоната на конфликта.

А на третия ден, откакто Русия обяви, че започва изтегляне на военните си части от границата с Украйна, не само, че не се наблюдава така чаканата деескалация, но и кризата между Москва и Запада се задълбочава. Русия изгони американски дипломат. Разпалва се отново напрежението в Източна Украйна. За пореден ден руското министерство на отбраната твърди, че военните продължават да се прибират в базите си. Съединените щати и НАТО обаче съвсем не изглеждат убедени в това. Напротив – според Вашингтон Москва прехвърля още войски и бойни самолети натам.

„Виждаме някои от тези войски да се приближават до границата, виждаме ги да летят в повече бойни и поддържащи самолети, виждаме как засилват готовността си в Черно море. Виждаме ги дори, че подготвят кръвните си запаси”, твърди Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

„Изтеглянето вече е започнало. Всички видяхме кадрите и получихме информацията от Министерство на отбраната. Това е дълъг процес. Ясно е, че ученията са подготвяне в продължение на много седмици и, разбира се, е невъзможно частите да бъде изтеглени за един ден”, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Пексов.

От Брюксел, където се бяха събрали министри на отбраната от НАТО, ситуацията беше определена като много опасна. „Те имат достатъчно войски, за да започнат пълномащабна инвазия в Украйна с много малко или никакво време за предупреждение. Това прави ситуацията толкова опасна”, категоричен е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Кризата се задълбочи още повече, след като Москва изгони втория по ранг в американското посолство. Вашингтон веднага обяви, че ще отговори на този ход. А междувременно, Русия предаде на Съединените щати отговора си на предложенията за сигурност формулирани от Вашингтон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.