Според него в първия етап водеща е била дипломацията, сега тя е втори инструмент

"Това, което наблюдаваме е война по всички канони на военната наука. Не виждаме операции само в сепаратистките райони, а по цялата територия на страната. Няма никаква изненада. Създаването на военна настъпателна групировка от 200 000 души под формата на стратегическо учение, както и на военноморска групировка от над 30 кораба, говореше, че Русия създава военен инструмент за война". Това заяви бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов в NOVA NEWS.

По думите му първият етап беше чрез тях Русия да демонстрира решителност и да иска преговори и отстъпки. "Тогава водеща беше дипломацията, сега тя е втори инструмент. Целите не са ограничени, а сериозни - включват и завземане на Киев", посочи той. И допълни, че е възможно да има заповед за пълномащабна инвазия. Според нея Русия иска да се върнем към времената на баланс на силите и интересите.

"Това надхвърля рамките на двустранна война, по-скоро е процес, който ще продължи дълго време", смята ген. Запрянов. И уточни, че от днешните решения на НАТО се разбира, че има план за отбрана и за България.

Целия разговор вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.