По сигнала се извършва проверка от прокуратурата

Нова схема за разкриване на престъпления и отново полицейски произвол в Трето РУ в Пловдив. Районна прокуратура проверява случай на полицейско насилие в управлението, където през май миналата година бяха задържани полицейски служители и началника на районното, разкри екипът на Glasnews.bg.

Възрастните хора, които ви показваме във видеото и още много като тях, са задържани и отвеждани в Трето РУП в Пловдив, минути след като са си купили тютюн или цигари без бандерол от Руския пазар.

„Един мой съученик, искаше да го оставим пред КАТ да си смени книжката. Аз дори не съм влизала в Руския пазар, а на улицата някаква жена се появи. И аз без да разсъждавам взех. И ме хванаха, и край. Платих си глобата от 1000 лева за една шепа тютюн. За 880 грама платих 20 лева на продавачката. Аз не за друго, помислих, че е жена с деца и няма пари за хляб… И без да разсъждавам дадох парите…”, разказва 73-годишната Петра Славкова.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Незрящ по документи кара такси

„Като отидох по улицата вече на пазарджишко шосе насам да си идвам, те скрили колата вътре. Спряха ме и веднага викат: ”Дай да видим какво има вътре в торбата! Ние сме от Трето РПУ.” Извикаха една кола и под конвой ме закараха в районното – като истински престъпник. Там чакахме час и нещо докато ми дойде реда, защото и други пред нас имаше. След нас и други дойдоха. Десет пакетчета пълнени цигари взех и две кутии,” допълва Трифон Трифонов на 72 години.

И 72-годишният Димитър Петров е отведен в районното, защото си купил контрабанден тютюн.

„Аз си взех едно кило и си тръгнах да си отивам на гарата и полицаите ни спряха: Дай тютюна!  И аз давам тютюна.”, казва Петров.

Повече от 50 възрастни хора за задържани по този начин. Статистиката по разкриваемост на престъпления  от районното за нелегална  търговия с акцизни стоки расте стремглаво, и като че ли е без значение, кой продава. Престъпници са само купувачите, които в 90 процента от случаите са възрастни хора. Така ли се вдига  нивото на разкриваемост? С арестувани баби и дядовци?

„Предлагат ми и аз си взимам, изгодно ми е да си взема, защото е по-евтино за мене. Предполагам съм престъпник. Не знам, сигурно имам такава физиономия. Според мен са ме следили, защото много явно беше. Толкова други коли минават, нас ни спряха. Още как го купувам и криминална полиция: „Дай тютюна!” Значи някой ни е следил, някой ни е гледал, нещо има..”, обяснява Трифон Трифонов.

ЕКСКЛУЗИВНО: Арест в Пампорово след разследване на NOVA за фалшиви сертификати

Има  добре отработена схема. Тръгва от прозорец на третия етаж в Кат –Пловдив. Всеки ден в продължение на месеци тук има секретен пост. Стои полицай  с бинокъл и наблюдава пазара. Случва се в часовете между 10.00 и 13-30.

„Хайде, сега мен са видели, него няма да видят.Той на входа стои там и чака и предлага: цигари, кутии пълнени тютюн, каквото искаш предлага. Взех 10 пакетчета цигари. После жената дойде беше взела една възглавница за внука от пазара, ние за това отидохме…”, спомня си Димитър Петров.

Видимостта е добра и няма как да не пропуснеш сделка като тази, при която жена продава на друга тютюн на автобусната спирка. Минути след като жената си е купила тютюн без бандерол идва патрул. Забележете! Никой не търси продавачката, но жената, която си е купила  е отведена в Трето РПУ.

Разбираме, че в  повечето случаи на  задържаните се казва, че полицаите работят по сигнал или донос. И защото е по донос, съветват нарушителите да пишат в обясненията, че са спрени случайно и тютюна е открит на задната седалка на автомобила на задържания. Според наши източници дори са сваляни пътници от автобусите.

Арестуваха жена, печатала фалшиви медицински документи в дома си

От  обясненията на задържаните, прави впечатление, че всички са разпитани как изглежда продавача. А, както вече стана ясно, това не е необходимо, защото човекът от секретния пост  вижда всичко: сделката, купувача, и човекът, който продава

Кой е човекът с бинокъла? Инспектор Искрен Делянов. Според запознати приближен на новия шеф на Трето РУП. Делянов тренира карате и участва състезания.

Въпреки, че карате е спорт, който възпитава самоконтрол и самодисплина, както и уважение към противника, в случая ако твърденията на потърпевшите и свидетелите са верни, полицаят е загубил контрол и е приложил уменията си, придобити в залата срещу жени.

Запрянка Помакова твърди, че инспектор Делянов е нападнал с палка нея и дъщеря й Виолета на Руския пазар- Случва се преди няколко дни. Тогава близки на пострадалите протестираха пред сградата на Трето РУП.

„И на дъщеря ми сложи белезници без причина. Не беше с униформа и на дъщерята палка изкара”, разказва Запрянка Помакова.

Става ясно, че този път полицейският служител е искал да арестува продавач, а не купувач. Искал е задържи  Виолета Помакова за продажба на контрабанден тютюн и цигари без бандерол, но по думите на адвокатът на семейството - Васил Марков "объркал жените и е тръгнал да арестува майка й Запрянка Помакова".

„Той е искал да задържи дъщерята, но малко непрофесионално е подходил. Подсечка, на земята, белезници и всичко това на паркинга на КАТ. Той  е специалист по карате. Приложил някоя друга хватка. Ама, не ги е приложил както трябва. „, казва адвокат Васил Марков.

Виолета  е задържана, разпитана  и освободена след няколко часа. Въпросът е защо СЕГА? Полицаите от Трето РПУ, които работят на улицата, много добре знаят, че двете жени всеки ден са там и продават тютюн. Но дълго време си затварят очите. Не си правят и труда да разпитат задържаните пенсионери от кого купуват. ЗАЩО? Вероятно, защото много добре знаят кой продава контрабанден тютюн. Разбира се, статистиката изглежда много по - добре с 50 задържани, вместо с двама. А и кой знае дали това е единствения мотив за тези избирателни проверки?!

Районна прокуратура се самосезира и започна проверка.От пловдивската полиция твърдят, че не е постъпил сигнал при тях за полицейско насилие.

Арестуваха търговец на фалшиви зелени сертификати

Glasnews.bg разполага с кадри, от които се вижда как Запрянка и Виолета продават нелегална акцизна стока. А, инспектор Делянов, който е на секретения пост и наблюдава пазара става свидетел и на тези случки. Тогава обаче полицейският служител няма желание да задържа или бие.

Още преди време,когато  екипът ни тръгна по следите на схемата със секретния пост и „възрастните контрабандисти“, наше подставено лице си купи тютюн от Запрянка . Заснехме и как Виолета продава.

Подставеното ни лице не беше задържано и не станахме част от статистиката за разкриваемост. По-късно разбрахме,че  наблюдателят с бинокъла  този ден не бил  на  поста си.

Кой е Искрен Делянов? Работи от няколко месеца в ТретоР ПУ. Назначен е седмица след като началникът Венелин Костов поема управлението. Преди това двамата са били колеги във Второ РПУ. Костов оглави Трето РПУ след акцията на прокуратурата и МВР, при която бяха задържани петима служители включително и бившият началник. За тези арести и кое ги предизвика вече ви разказахме в няколко разследвания.

В момента Делянов е в отпуск. По сигнала за полицейско насилие освен прокуратурата, се извършва и вътрешна проверка.

Цялото разследване на Тина Ивайлова - гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.