7-годишното дете и майка му се оказват под един покрив с наш сънародник

Представете си детски рожден ден сред взривовете в Киев. Това е най-яркият спомен на украинката Таня, която вече е на сигурно място – в България. Самотната майка и 7-годишният й син се оказват под един покрив с българин и заедно с него бягат от военния конфликт в Украйна.

24 февруари. Денят, в който Богдан навършва 7 години. И в който започват бомбардировките над Киев.

 „Именно на рождения ден на моето детенце се случи този ужас – как да се зарадваме. Купихме му торта, запалихме свещички, пяхме, помолихме се заедно – детето се радваше”,разказва Тяня.

Едно и също бомбоубежище споделят Таня и малкия Богдан с Николай – българин, който пътува към Армения през Киев, но се озовава там в най-неподходящия момент. Часове след пристигането му в украинската столица руските войски я нападат. 

 „Осъзнавахме, че има някаква възможност, но на ум не ни е идвало, че е възможно да бъде бомбардиран Киев. Събуждайки се от бомби в Киев просто това беше шокиращо”, казва Николай Иванов.

Часове след първия удар Николай се обръщат към посолството ни в Киев за помощ. Вписан е в листите с чакащи за евакуация. След като два дни място за него в автобусите няма, решава да се спасява сам.

ИСТОРИИ ОТ ГРАНИЦАТА: Български автобуси извозват безплатно бежанци

„Ние получихме обаждането за тръгващия автобус след като голяма част от пътуването вече беше се случило, бяхме успели да прекосим Молдова”, допълва той.

Със себе си Николай взима украинката и нейния син. А Таня не бяга за пръв път от война – кризата в Украйна я застига за пръв път в Крим през 2014-а.

„В Крим не беше война – не убиваха хора, а сега отнемат човешки животи”, допълва тя.

По границите ги посрещат с прегръдка и загриженост. Но хората там са повече отколкото са очаквали.

„На самата граница чакахме около 15 часа на едното КПП и разбрахме, че ни чакат още 20 – успяхме да разберем, че има друго КПП, през което по-бързо се минава. Едва след като пресякохме границата моята майка ми каза: „Ники, добре, че успяхте , аз вече си представях как ще гледам осиротелите ви деца”, добавя Николай.  

Днес подали молба за статут в България – да получава медицински грижи, да работи. Има покрив над главата си, но погледът й е отправен към дома.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.