Когато това се случи в бъдеще, това ще стане плавно и то за нови клиенти

Смятаме, че няма да има реален ръст на лихвите по кредитите. Пазарът ще остане стабилен. Около това мнение се обединиха в "Твоят ден" кредитните консултанти Тихомир Тошев и Иво Димитров. 

Стартът на повишението на лихвите в САЩ не трябва да ни притеснява, оставаме по-слабо засегнати от войната, казва Тошев. "Когато все пак лихвите се покачат, това ще стане плавно и то за нови клиенти. Българският пазар е по-различен, имаме над 65 млрд. спестявания, а кредитите са само 28 млрд. Банките са пълни с пари, това ще държи лихвите същите", обясни той. 

По думите му ако имаме осъзната нужда от жилище, а доходите ни са стабилни, могат да изтелят кредит спокойно въпреки високите цени на имотите, възползвайки се от ниските лихви. "Никое финансово решение не бива да е продиктувано от паника, а добре обмислено", счита Тошев.

От своя страна колегата му Иво Димитров посочи, че дори може да се говори за намаление на лихвите. "Промяната в компонента на лихвата са средно претеглени цени на депозити. Притесненията на хората с ипотечни кредити са необосновани", отбеляза той.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook