Само посланиците в България и Северна Македония си позволяват такъв речник, коментира Милен Керемедчиев

Бившият външен министър Надежда Нейнски и дипломатът Милен Керемедчиев виждат поводи за обявяването на руския посланик у нас за персона нон грата.

„Госпожа Митрофанова отказа да отиде на среща в Министерството на външните работи, каквато е обичайната практика, когато една страна отзовава дипломати. В Полша посланикът веднага отиде в тяхното външно министерство. Тя отказа да се срещне и с министър-председателя Кирил Петков, за което му се била извинила, но това не е грешка на езика, за да се извиниш. При Митрофанова това се превръща в практика и тя се държи по наистина безобразен за един посланик начин”, заяви Нейнски.

По думите й руският посланик показва неуважение към нашата държава. Според Нейнски тя провокира с поведението си, за да види докъде можем да стигнем.

Руското посолство: Неприемливо е чиновници, независимо от ранга им, да критикуват посланик

„Аз смятам, че Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата, но това нещо трябва да бъде съпроводено с много смели решения – България трябва да даде военна помощ на Украйна. Колкото и да се снишава България, ние вече сме част от неприятелските държави за Русия”, смята дипломатът.

Според бившия външен министър действията и изказванията на руския посланик целят дестабилизиране на правителството у нас и вероятно заменянето му с друго.

„Не бих се изненадала утре Русия да реши да освободи нашите русофили, които не са съгласни с политиката на правителството”, подчерта Нейнски.

„Посланик Митрофанова е обигран дипломат, това не са изблици на някакви истерични изказвания. Това са целенасочени изказвания и целенасочена кампания към България”, смята Милен Керемедчиев.

„Кой друг посланик си позволява да води такъв тон към приемащата държава. Само посланиците в България и Северна Македония си позволяват такъв речник. Митрофанова продължава да води хибридната атака, виждайки слабите позиции и нерешителността на нашата външна политика. Тя знае, че няма да бъде изгонена, тъй като няма достатъчно смелост в правителството”, допълни той.

Според него ако Митрофанова провокира изгонването си, „още повече ще засили русофилските мераци, за да достигне до разделение в обществото”.

„Трябва да работим за намаляване на влиянието на руското посолство, което е едно от най-многочислените в България”, смята Керемедчиев.

Очакването му от разговорите днес в Брюксел, за които пристигна и американският президент Джо Байдън са да има натиск за намаляване на енергийните доставки и търговията с енергийни източници с Русия.

„Аз също допускам подобно нещо. Всички държави, които наливат пари в търговията с газ, финансират Путин”, заяви Нейнски. 

Относно плащането на газа в рубли, Керемедчиев обясни, че по въпроса има много неясноти, като например по какъв курс ще бъдат плащани тези доставки. Според Керемедчиев по този начин Путин искат да вдигне изкуствено курса на рублата с такива механизми, защото тя в момента е в свободно падане.

„В съществуващите договори няма клауза за заплащане в рубли, а това означава предоговаряне. Русия затвори един от основните си петролопроводи през Азовско море. Всичко това нагнетява напрежение, за да вдига цените на петрола и газта”, каза Керемедчиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.