Електронното пациентско досие ще е стъпка в правилната посока, смята Мария Шаркова

Търси се вариант част от противоепидемичните мерки да се прилагат и след отпадането на извънредната обстановка. Това каза в е ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS експертът по медицинско право адвокат Мария Шаркова.

„Трябва да се уредят и важни въпроси като този с допълнителното финансиране на работа в неблагоприятни условия, издаването на направления за PCR тестове и др.”, обясни тя.

По думите й не е мястото в закона да се уреждат детайли като носенето на маска.

„Това е в правомощията на министъра на здравеопазването. Няма нищо страшно от юридическа гледна точка в отпадането на извънредната обстановка. Има механизъм, чрез който властта да налага мерки при повишаване на заболеваемостта”, каза още Шаркова.

Антон Тонев: Вероятно с наредба личните лекари ще продължат да издават направления за PCR

Според нея е логично личните лекари да са тези, които издават направление за PCR тестове.

По отношение на електронното досие, тя коментира, че това ще бъде стъпка в правилната посока, ако се реализира.

„То ще бъде от помощ за пациентите и трябва да е в основата на всички промени в болничната и извън болничната помощ, които се предвиждат. Важно е да се регламентира детайлно всичко около досиетата. Към момента няма издадена такава наредба”, уточни тя.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.