Той се срещна с премиера Кирил Петков и президента Румен Радев

Европейският комисар по разширяването Оливер Вархеи на посещение у нас. Той се срещна с премиера Кирил Петков и президента Румен Радев. 

Отношенията между България и Република Северна Македония бяха сред основните теми. 

България не е обещавала конкретна  дата за отпадане на ветото, наложено на Северна Македония, това заяви премиерът Кирил Петков след срещата му с европейския комисар  Оливер Вархеи.

Петков след среща с Вархеи: Имаме сериозна подкрепа в ЕС заради новия си подход към Скопие

 “Това с календарите не работи така, имаме ясни неща, които трябва да се изпълнят кога ще отворим архивите, да видим за езика на омразата какво сме направили, Конституцията на РСМ дали ще включва и кога ще включва правата на българите в РСМ”, каза премиерът Кирил Петков. 

Темата България - Северна Македония е от все по-голямо значение, смята Петков.

“Най-лошото нещо, което може да се случи, е Западните Балкани отново да са с висок риск на нестабилност”, смята премиерът. 

Радев: България очаква многобройните обещания на РСМ да започнат да се превръщат в резултати

С еврокомисаря се срещна и президентът Румен Радев. Пред него държавния глава е заявил, че България очаква многобройните обещания на Северна Македония да започнат да се превръщат в резултати.

“Трябва да бъдат предприети ясни и конкретни действия на осъзнаване на правата на македонските българи за тяхната конституционна гаранция”, категоричен бе Радев.  Доказателство за липсата на права били резултатите от преброяването на македонските българи - а именно 3504 граждани в страната се определиха като българи.

“Това е поредното доказателство за безправието на македонските българи, които не смеят да се заявят открито, че са българи”, каза още държавният глава.  

Президентът очаква от правителството да защити националния ни интерес. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.