Той е без предварително обявен дневен ред

Спешен коалиционен съвет събра управляващите в неделния следобед. Основни теми на разговора не са били военната помощ за Украйна и кандидатурите за управител на БНБ, научи NOVA.

На влизане обаче те бяха коментирани пред журналисти. От „Демократична България” смятат, че изпращането на оръжия за Украйна ще има мнозинство в пленарната зала. След продължилите 3 часа разговори така и не стана ясно дали това са били основните обсъждани въпроси.

 

 

Според Атанас Атанасов, която коментира въпроса на влизане в съвета, важното е, че предложението ще срещне подкрепа в пленарната зала. „Смятаме ,че парламентът ще даде мандат, другото е работа на правителството. Имаме информация, че и ГЕРБ, и ДПС ще подкрепят", заяви той.

Атанасов: Предложението за военна помощ за Украйна ще срещне широка подкрепа в НС

От БСП обаче са категорични,че за тях това е линията, която не биха прекрачили. „Нашата позиция е ясна - за нас това е червена линия. БСП няма да подкрепи и няма да допусне изпращане на оръжия", категоричен е Георги Свиленски.

По другата наболяла тема в коалицията от последните седмици е кой ще оглави Българската народна банка - Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” или Любомир Карамански от „Има такъв народ”.

Атанасов посочи, че в ДБ не са взели решение.

Свиленски: Изпращането на военна помощ за Украйна е червена линия за БСП

Свиленски пък отбеляза, че БСП ще вземе решение на парламената група, но според тях трябва да има един кандидат на коалицията.

На влизане в Министерския съвет отговор на въпросите не дадоха от „Има такъв народ".

И за изпращане на оръжия за Украйна, и за това кой ще бъде следващият гуверньор Българската народна банка последната дума е на депутатите в пленарната зала.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.