Коментар на Драгомир Заков, Соломон Паси и проф. Огнян Сапарев

73 години от създаването на НАТО и 18 от членството на България в Алианса. Двете годишнини бяха отбелязани с концерт на гвардейския представителен духов оркестър. За равносметките, спомените и смисъла на членството ни в организацията на фона на събитията в Украйна – Анна Ангелова разговаря с дипломат номер 1 по пътя ни към НАТО - Соломон Паси.

Концерт по повод годишнината ни в НАТО пред Народния театър

2 април 2004 година. Точно 4 дни след официалното влизане на България в НАТО, трикольорът ни е издигнат пред щабквартирата на Алианса в Брюксел.

Според дипломат номер 1 в преговорите за НАТО - Соломон Паси - трябва да празнуваме не 18, а 32 години от първата стъпка към Алианса през 1990 г. „Именно българското Народно събрание беше първото в света, което започна дебата за разширяването на НАТО на изток”, коментира той.

Много от спомените, към които Паси се връща, се събират в няколко снимки: с папа Йоан Павел Втори, двама генерални секретари на Алианса и едно емблематично за евтоатлантическия ни път возило.

„Нашият трабант, който беше монтиран в НАТО, след като зае достойно мястото си във Военноисторическия музей е символ на голямото разширение на НАТО”, добавя Паси.

Заков: НАТО е най-големият гарант за териториалната цялост на България

Пътят на България към НАТО преминава и през 39-ото Народно събрание. На 18 март 2004 г. 226 депутати се обявяват „за” ратификацията на северноатлантическия договор. Четирима са „против” - сред тях и проф. Огнян Сапарев.

„Днес щях да гласувам по същия начин и не съжалявам, че съм гласувал така тогава. Това означаваше да влезем в сложни взаимоотношения с Русия и щяхме да бъдем под силното въздействие на Америка. Моите опасения до голяма степен се оправдаха”, казва той.

„Това е най-големият гарант за териториалната цялост, за сигурността и суверенитета на Република България. Това е възпиращият фактор, който предотвратява възможността да бъдем въвлечени в подобен конфликт”, заяви министърът на отбраната Драгомир Заков.

Според Соломон Паси обаче действията на държавата ни трябва са отвъд дипломацията. „Това е моментът, в който България да изнесе каскадно своето старо руско оръжие към Украйна. Когато гори къщата на съседа - ти си първият, който има най-голям интерес да изгаси пожара. Ние сме следващите, ние имаме интерес да спрем конфликта, преди да е влязъл при нас”, коментира той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.