Досега до България има няколко транспортирани

Български доброволци с мисия да помогнат на бездомни и ранени животни в Украйна. Преди часове те се прибраха у нас. Като със себе си взеха животни, пострадали от военния конфликт.

Няколкостотин килограма храна за животни бяха предадени от българска неправителствена организация на доброволци в Одеса. Впечатленията за това, което видели в Украйна ще останат за дълго с тях.

„Ситуацията е доста критична както за хората, така и с животните в Украйна. Зоопарковете им са в окаяно състояние, има много мъртви животни, също така и в приютите. Положението е много критично”, посочи Ивелина Недкова от Animal Hope Bulgaria.

Голяма част от храната за бедстващите украински животни е събрана от ученици на ветеринарната гимназия в Стара Загора. Идеята за това дала Рая Недкова. „Моите съученици откликнаха доста добре. Всички се зарадваха за инициативата, питат как са животните. Интересуват се дали храната е стигнала. Готови са да помагат”, сподели тя.

 

 

След пропътувани близо 6 хиляди километра доброволците успяват да предадат храната и  да вземат четири котета, които ще долекуват и гледат в България. „Искаме да вземем още четири кучета, които са пострадали от самата война. Трите от тях са с откъснати крайници, а едното е с откъснати устни от бомба. Трудно е извеждането на животни”, обясни Ивелина.

Проблемите идват заради това, че Украйна не е член на ЕС. Допълнително ги усложнява и преминаването на десетки военни пунктове в страната. „Всички ние доброволците знаем колко е трудно да спасиш едно животно, да се грижиш за него и след това в името на неговото добро да бъде предадено на друг човек за по-доброто му бъдеще”, каза още Ивелина.

Организации от България, Румъния и Украйна са в постоянен контакт за доставяне на храна, лекарства и евакуиране на животни от Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.